huidtypenhuidtypen

Welk huidtype heb ik?

Ken jij je huidtype? Dit helpt je bij het kiezen van een zonnebrandcrème. Maar je huidtype heeft ook invloed op wat voor soort littekens je krijgt. Lees het advies bij jouw type huid.

Snel naar jouw huidtype* ↓ [het zonnebrandcrème advies geldt voor de Nederlandse zon! Zonkracht 7-9]

Huidtype 1 lichte huid, rood/lichtblond haar

Lichte huidMensen met huidtype 1 hebben een (erg) lichte huidskleur, rood- of lichtblond haar en (veel) sproeten. Roodharigen verbranden helaas erg snel in de zon. Dit komt door een bepaald gen.

Het MC1R-gen zorgt ervoor dat mensen met rood haar heel weinig pigment aanmaken. Je hebt pigment nodig als bescherming tegen de zon. De huid van roodharigen, maar ook het haar, beschermen niet goed tegen de zon.

Kenmerken:

 • (Hele) lichte huid
 • Rood haar of lichtblond haar
 • (Vaak) sproeten
 • Licht gekleurde ogen

Zonnebrandcrème advies:
Gebruik minimaal SPF 30 en smeer je elk uur in. Probeer de zon te vermijden tussen 12:00 uur en 15:00 uur.

Opvallend bij jouw type huid:
Je verbrandt snel en wordt niet of nauwelijks bruin. Je hebt wel meer sproeten dan de gemiddelde mens.

Lichte huidtypes krijgen over het algemeen geen afwijkende littekens. Dit maakt het makkelijker om een minder zichtbaar litteken over te houden na een wond. Weet jij hoe je je litteken moet verzorgen?

Huidtype 2 lichte huid, blond haar

Lichte huidMensen met huidtype 2 hebben net zoals huidtype 1 een (erg) lichte huid. Omdat er van nature minder pigment in je huid zit, heb je minder bescherming tegen de zon. Daarom is het belangrijk om je in te smeren om erge schade aan je huid te voorkomen.

Kenmerken:

 • Lichte huid
 • Blond haar
 • Licht gekleurde ogen

Zonnebrandcrème advies:
Gebruik minimaal SPF 15-20 en smeer je elke 2 uur in. Probeer de zon te vermijden tussen 12:00 uur en 15:00 uur.

Opvallend bij jouw type huid:
Je verbrandt snel en wordt langzaam bruin.

Lichte huidtypes krijgen over het algemeen geen afwijkende littekens. Dit maakt het makkelijker om een minder zichtbaar litteken over te houden na een wond. Weet jij hoe je je litteken moet verzorgen?

Huidtype 3 licht getinte huid, bruin haar

Licht getinte huidMensen met huidtype 3 verbranden niet snel en worden gemakkelijk bruin. Zeker prettig als je dit huidtype hebt natuurlijk. Maar let op! Zonnestralen zijn altijd schadelijk voor je huid, ook als je het niet ziet door een verbranding. Daarom is het zeker verstandig om je alsnog in te smeren, met een lichte SPF zonnebrandcrème.

Kenmerken:

 • Licht getinte huid
 • Bruin- of donkerbruin haar
 • Licht gekleurde ogen

Zonnebrandcrème advies:
Gebruik minimaal SPF 10-15 en smeer je elke 3 uur in.

Opvallend bij dit huidtype:
Je verbrandt minder snel en wordt gemakkelijk bruin.

Huidtype 4 getinte huid, donker haar

Getinte huidHuidtype 4 komt het meest voor bij mensen die in subtropische landen wonen en mensen die rond de Middellandse Zee wonen. Je hebt een getinte huid, donker haar en donkere ogen.

Mensen met huidtype 4 verbranden bijna nooit en krijgen gemakkelijk een bruine kleur door de zon. Insmeren tegen de UV-stralen is daarom vooral belangrijk voor de onzichtbare schade die de zon aanricht.

Kenmerken:

 • Getinte huid
 • Donker(bruin) haar
 • Donker- of bruin gekleurde ogen

Zonnebrandcrème advies:
Gebruik minimaal SPF 5-10 en smeer je elke 3 uur in.

Opvallend bij dit huidtype:
Je verbrandt niet snel. Ook wordt je makkelijk bruin in de zon.

Huidtype 5 getinte huid, zwart haar

Getinte huidHuidtype 5 wordt ook wel het Aziatische huidtype genoemd. Mensen met deze getinte huid, zwart haar en donkere ogen verbranden niet snel.

Kenmerken:

 • Getinte huid
 • Zwart haar
 • Donker gekleurde ogen

Zonnebrandcrème advies:
Gebruik minimaal SPF 5-10 en smeer je elke 3 uur in.

Opvallend bij jouw type huid:
Je verbrandt niet snel en wordt gemakkelijk bruin.

LET OP: mensen met huidtype 5 hebben een hoger risico om een afwijkend litteken te krijgen. Dit betekent dat je litteken overmatig kan groeien en extra klachten kan geven. Als je twijfelt over je litteken, ga dan altijd naar de huisarts.

Huidtype 6 donkere huid, zwart haar

Donkere huidMensen met huidtype 6 hebben een donkere huid. Jouw huid is van nature al sterk beschermd tegen de zon. Dit komt omdat er meer pigment in je huid aanwezig is. Het is wel nog steeds belangrijk om je in te smeren, zeker bij de eerste (felle) zomerzon. Je kunt ook met een donkere huid verbranden.

Kenmerken:

 • Donkere huid
 • Zwart haar
 • Donker gekleurde ogen

Zonnebrandcrème advies:
Gebruik minimaal SPF 5-10 en smeer je elke 3 uur in.

Opvallend bij jouw type huid:
Je verbrandt bijna nooit. Waar je alleen bij op moet letten is in de (felle) zon gaan na een lange periode zonder zon (winter). Als je huid dan ‘ineens’ weer in de zon gaat, kan je verbranden. Je huid is sneller aan de zon gewend en kan meer hebben later in de zomer dan mensen met een lichte huid.

LET OP: mensen met huidtype 6 hebben een hoger risico om een afwijkend litteken te krijgen. Dit betekent dat je litteken overmatig kan groeien en extra klachten kan geven. Als je twijfelt over je litteken, ga dan altijd naar de huisarts.

Kinderen tot 16 jaar

Huidverzorging kindZonnebrandcrème advies:
Kinderen hebben een wat dunnere huid dan volwassenen. Ze hebben dus ook minder goede bescherming tegen UV-stralen. Daarom moet je bij kinderen tot 16 jaar, welk huidtype ze ook hebben, insmeren met minimaal SPF 20-30.

Baby’s en jonge kinderen moeten de zon zoveel mogelijk vermijden. Met kleine kinderen naar het strand of in de zon? Smeer dan goed in met minimaal SPF 20-30. Elke 2 uur en nadat ze zijn gaan zwemmen.

Opvallend bij dit type huid:
Jonge kinderen hebben bij een grote- of ontstoken wond ook een grotere kans op een afwijkend litteken. Het is extra belangrijk dat je wonden schoon houdt en littekens verzorgt met littekencrème, siliconenpleisters of -verband.

Er is zelfs littekencrème met SPF om littekens in de zon te beschermen. Al wil je met littekens ook zo min mogelijk in de zon komen.

*De meest gehanteerde indeling van huidtypen is gebaseerd op de classificatie van de Amerikaanse dermatoloog Thomas B. Fitzpatrick. Deze hebben we aangehouden bij het beschrijven dan de huidtypes.

Bronnen:

Wil je meer weten over de behandeling van littekens en het voorkomen van afwijkende littekens? Vraag dan gratis de littekengids aan!

Perfecte, hydraterende en zonwerende crème. Oorspronkelijk na een IPL behandeling (tegen pigmentvlekken) toegepast. Inmiddels altijd gebruikend.

Els

Ik heb de crème voor zeer droge huid gebruikt. Nadat ik van alles geprobeerd heb, is dit het enigste wat een zeer goed resultaat heeft gegeven. Ik gebruik de litteken crème nu als dagcrème voor mijn gezicht en dat voelt heerlijk aan. Ik heb de zonnecrème om littekens te beschermen en dat werkt ook uitstekend. Geen last van verbranding op de nieuwe huid. Ik ben zeer tevreden en ga alle producten opnieuw bestellen

Nathalie

Ik heb lichte Rosacea en daardoor snel een onrustige huid die vooral snel reageert op goedkopere zonbescherming. Mijn huid is continue beschadigd. Door dit product wordt mijn huid rustiger en is het ook nog eens beschermd tegen UV-straling. Je hebt er weinig van nodig, is wel iets vettig.

M.

Bescherm en verzorg je huid

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.