Help de Brandwonden Stichting
Litteken in de zonLitteken in de zon

Mag ik met een litteken in de zon?

Nee. Stel je litteken nooit direct bloot aan zonlicht. Als je naar buiten gaat of gaat zonnen, zorg je dat je litteken heel goed beschermd is tegen het zonlicht. Dit geldt voor alle soorten littekens. Vooral voor recente, grote en ernstige littekens. Bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk, operatie of brandwond.

Waarom kan een litteken niet goed tegen zonlicht

Je pas gesloten littekenhuid is nog niet sterk genoeg om goede bescherming te bieden tegen de gevolgen van UV-straling:

  • Je huid verbrand sneller
  • Het risico op huidkanker is groter
  • Te veel straling kan blijvende verkleuring van je huid veroorzaken

Hoe recenter je litteken, hoe groter de noodzaak om ‘m niet bloot te stellen aan zonlicht.

Wat doet UV-straling met je beschadigde huid?

Hoe moet ik mijn litteken beschermen tegen zonlicht?

Je kunt nooit 100% voorkomen dat je litteken blootgesteld wordt aan zonlicht. Maar je kunt wel veel doen om dat zo veel mogelijk te voorkomen.

Een aantal tips voor het beschermen van je litteken tegen de zon:

  • Dek recente en ernstige littekens volledig af door wijde kleding te dragen. In ieder geval tijdens de eerste maand of zo lang het litteken sterk gekleurd is (rood of donkerroze).
  • Mijd de zon zo veel mogelijk. Zoek zo veel mogelijk de schaduw op.
  • Smeer het litteken altijd in met zonnebrandcréme, minimaal factor 30 en elke 2 uur opnieuw. Nog beter: Een littekencrème met zonbescherming gebruiken, dan bescherm en verzorg je het litteken tegelijkertijd.
  • Smeer je opnieuw in als je hebt gezwommen (vooral in de zee), veel zweet of als je jezelf hebt afgedroogd.
  • Smeer jezelf óók in als je in de schaduw zit of als het bewolkt is, ook dan staat je litteken bloot aan UV-straling!

Let op: het duurt 15 tot 20 minuten voordat zonnebrandcrème optimaal beschermt. Zorg dus dat je op tijd smeert vóórdat je naar buiten gaat

Wanneer mag een litteken weer in de zon?

Na een maand, of wanneer je litteken lichtroze en nauwelijks zichtbaar is, kun je er weer voorzichtig mee in de zon. Gebruik hoe dan ook altijd zonnebrand met minimaal factor 30, zoals de ALHYDRAN SPF 30.

Na 1 tot 2 jaar kun je meestal weer ‘normaal’ met je litteken in de zon. Maar doe dit nooit zonder overleg met een arts; ook je huidtype speelt hierbij bijvoorbeeld een rol. Hoe lichter je huid, hoe langer je moet oppassen.

Algemeen geldt: zon altijd met mate. Wees je bewust van de gevaren, en ga er verstandig mee om.

Mag je met een litteken onder zonnebank?

Voor de zonnebank gelden dezelfde adviezen als voor de zon: je litteken staat in hoge mate bloot aan UV-straling, dus pas erg goed op met wat je doet. Zie de adviezen hierboven, onder ‘Hoe moet ik mijn litteken beschermen tegen de zon?’.

littekencrème met UV-bescherming

ALHYDRAN heeft een zonnebrand die je goed beschermt tegen UV-straling en tegelijkertijd je litteken verzorgt: ALHYDRAN SPF 30. Wil je het eerst proberen? Vraag dan een gratis proefmonster aan.

 

Ervaringen met ALHYDRAN SPF 30

Werkt perfect als bescherming van littekens in de zon. Je heb maar heel weinig nodig.

A.

Het litteken op de hand van mijn dochter is netjes aan het genezen met ALHYDRAN SPF 30 en meteen beschermd tegen de zon. Ideale combinatie.

Judith

Hele fijne crème!! Ik ben geopereerd in mijn gezicht tegen huidkanker. Ben toen de wond dicht was en hechtingen eruit waren, begonnen met ALHYDRAN SPF 30. Een zonnebescherming erbij, omdat ik beslist niet wilde dat mijn litteken zou verkleuren door de zon! Nu is het ongeveer 3 maanden geleden en mijn litteken is haast niet meer zichtbaar!

Irene

Probeer ALHYDRAN met UV-bescherming