Help de Brandwonden Stichting
Bescherming tegen de zonBescherming tegen de zon

Littekens beschermen tegen zonlicht

Wat is de rol van zonlicht op de ontwikkeling van littekens? Over dit onderwerp bestaan veel onduidelijkheden. Een pas gesloten huid is nog niet sterk genoeg om volledige bescherming te kunnen bieden tegen de gevolgen van zonlicht. Hoe bescherm je jouw (vers) litteken tegen de zon?

UV-straling van zonlicht en littekens

Zonlicht bestaat onder andere uit UV-A en UV-B straling. Deze straling is schadelijk voor littekens. Teveel van deze straling bij verse littekens kan blijvende verkleuring van de huid veroorzaken. Het is daarom heel belangrijk om (verse) littekens zoveel mogelijk te beschermen tegen UV-A en UV-B straling.

Zonbescherming voor je beschadigde huid

Er zijn meerdere manieren om littekens te beschermen tegen zonlicht:

Probeer de meest intensieve zon te vermijden

Geen enkel middel biedt 100% bescherming. Blijf daarom nooit te lang in de zon. Vermijd de intensieve middagzon (tussen 11.00 en 15.00 uur), zeker op warme en zonnige dagen. Is dit niet mogelijk? Draag dan bedekkende kleding voor extra bescherming en gebruik een hoed, t-shirt en zonnebril.

Let op: Ook bij bewolkt weer of in de schaduw bereikt UV-straling je huid.

Gebruik zonnebrandcrème!

Een hoge factor is erg belangrijk. Hoe hoger de SPF factor, hoe beter de bescherming. Een zonnebrandcrème met een factor 15 of hoger wordt door dermatologen aangeraden bij een normale huid. Voor grote littekens is het verstandig om het litteken met een factor 30 of hoger in te smeren.

Gemiddeld duurt het tussen de 15 à 30 minuten voordat de bescherming van de zonnebrandcrème optimaal is. Smeer je daarom op tijd in, ruim voordat je de zon in gaat.

Het is een fabeltje dat je maar 1 keer zonnebrandcrème per dag hoeft te smeren. Door bijvoorbeeld zweten, zwemmen, afdrogen en wrijving met kleding neemt de bescherming af. Hoe hoger de factor die je smeert hoe langer de bescherming. Het is aan te raden om op warme dagen met veel zonlicht regelmatig het litteken en je huid in te smeren (elke 2 uur).

Handig voor littekens: Littekencrème met UV-bescherming

Om je littekens zo goed mogelijk te verzorgen én te beschermen tegen zonlicht kun je ALHYDRAN SPF 30 gebruiken. Dat is een medische hydraterende crème die bescherming biedt tegen UVA- en UVB-stralen (SPF 30). ALHYDRAN zorgt voor optimale en langdurige hydratatie en voorkomt vochtverlies.

Kortom: Littekencrème met UV-bescherming is de ideale oplossing voor de bezorging en bescherming van jouw litteken.

Ervaringen met ALHYDRAN SPF 30

Het litteken op de hand van mijn dochter is netjes aan het genezen met ALHYDRAN SPF 30 en meteen beschermd tegen de zon. Ideale combinatie.

Judith

Mijn huid is rustig en gezond én beschermd tegen zon met deze crème!

Daphne

Perfecte crème, zowel de gewone als de zonnecrème en zowel voor nieuwe als oude(re) littekens.

Marlies

Probeer ALHYDRAN nu