Droge huid of eczeemDroge huid of eczeem

Wat zijn processierups klachten?

De eikenprocessierups doet zich ook dit jaar weer voor in Nederland. En zo ook jeuk, bultjes, rode huiduitslag en kriebel in je keel. Hoe kom je aan deze klachten? En nog belangrijker, hoe kom je er vanaf?! Wij leggen het (brand)haarfijn voor je uit.

Eikenprocessierups brandharen op de huid

Wanneer de brandharen van de eikenprocessierups op je huid terecht komen, ontstaat er een vervelende huiduitslag. De uitslag ziet eruit als kleine rode bultjes of vlekken. Wanneer de haren in of bij je ogen komen, krijg je oogklachten.

Afbeelding huiduitslag van de eikenprocessierups (bron: huidarts.com)

Huiduitslag

De huiduitslag die ontstaat door de eikenprocessierups is het effect van een kleine ontsteking van de huid. De brandharen van de eikenprocessierups hebben weerhaken, die in je huid blijven zitten. Dit zorgt voor een ontsteking. Je huid gaat dan irriteren en jeuken.

LET OP: NIET KRABBEN, want dan wordt de jeuk alleen maar erger. Is de jeuk ondragelijk? Gebruik een anti-jeuk crème om de klachten te verlichten.

Oogklachten

Brandharen die bij je ogen in de buurt komen, zorgen ook voor problemen. Je oogleden die dik opzetten, rode huid rondom de ogen en rode ogen zijn bekende klachten. Ook kan het voelen alsof er constant iets in je oog zit.

Brandharen inademen

Bij het inademen van de brandharen van de eikenprocessierups krijg je klachten zoals; loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeite met slikken of benauwdheid. Dit komt omdat die haren dan in je neus, keel of longen terechtkomen.

Zeldzame klachten

Eikenprocessierups klachten die minder vaak voorkomen zijn; overgeven, duizeligheid en koorts. Let hiermee op. Als je vaker last hebt van brandharen, kunnen de klachten erger zijn.

Wat te doen bij processierups klachten?

Wat moet je doen als je last hebt van een van deze vervelende klachten? Thuisarts.nl geeft de volgende tips:

  • NIET KRABBEN of wrijven! – Krabben of wrijven maakt de jeuk erger.
  • Plakband – Gebruik plakband op de huid waar huiduitslag van de eikenprocessierups zit. Wanneer je het er weer aftrekt, trek je de brandharen uit je huid.
  • Douchen – Je huid of ogen met veel lauw water spoelen wordt ook aangeraden. Zeker een goede tip voor geïrriteerde ogen.
  • Was je kleren – Trek je kleren uit als je vermoedt dat hier brandharen inzitten (je huid jeukt/krijgt uitslag op een plek waar kleding voor zat). Was je kleren daarna.
  • Verkoelende crème – Bij veel jeuk kan een verkoelende crème helpen de klachten te verlichten.

Verkoelende crème met Aloë Vera

ALHYDRAN Anti Itch Care is een verzorgende crème die goed werkt tegen jeuk. De verse Aloë Vera gel en het speciale ingrediënt ICool ML, die in de crème zitten, brengen prettige verkoeling. Smeer deze crème, nadat je met plakband de brandharen van de huid hebt verwijderd, om de huid optimaal te verzorgen.

Ervaringen

Heerlijke verkoelende en jeukstillende crème die goed intrekt. Blijft in tegenstelling dat veel andere producten, lang zijn werking behouden.

Dees

Het is echt een heerlijk product! Hij doet wat hij moet doen. Ik ben er tevreden over.

Chester

Echt waar: ALHYDRAN maakt m’n huid vele malen rustiger. Loop niet meer de hele dag te krabben. Maar best kostbaar. Jammer dat de zorgverzekeraar hier niets mee doet.

Man

Wil je van die vervelende jeuk af?