zonbescherming beschadigde huid en huidtype 1 en 2zonbescherming beschadigde huid en huidtype 1 en 2

Waarom deze huid extra zonbescherming nodig heeft

Heb jij huidtype 1 of 2? Of is je huid beschadigd, bijvoorbeeld met een litteken na een operatie of door een brandwond? Dan ben je extra kwetsbaar in de zon. Deze huid heeft zonbescherming met iets extra’s nodig. ALHYDRAN SPF 30 biedt dat extraatje. We leggen uit waarom dit nóg beter is dan reguliere zonnebrand.

De 6 verschillende huidtypen van Fitzpatrick

Om te begrijpen waarom, naast een beschadigde huid, ook huidtype 1 of 2 risicovol zijn voor zonverbranding, is het handig om eerst de Fitzpatrick-huidtypering te begrijpen.

De Amerikaanse dermatoloog en wetenschapper Thomas Fitzpatrick ontwikkelde een classificatie van huidtypen. Deze classificatie is gebaseerd op de reactie van de huid op zonlicht en de mate van pigmentatie.

 • Huidtype I: Zeer lichte huid, vaak met sproeten en rossig of lichtblond haar. Verbrandt altijd en bruint niet of nauwelijks.
 • Huidtype II: Lichte huid, verbrandt gemakkelijk en bruint minimaal. Blond haar, lichte ogen.
 • Huidtype III: Gemiddeld getinte huid, verbrandt soms en bruint gematigd. Donker tot bruin haar, vrij donkere ogen.
 • Huidtype IV: Getinte huid, verbrandt zelden en bruint goed.
 • Huidtype V: Donkere huid, verbrandt zelden en bruint gemakkelijk.
 • Huidtype VI: Zeer donkere huid, verbrandt nooit en heeft een diepe, rijke huidskleur (negroïde).

Uit deze typering kun je de conclusie trekken dat mensen met een lichtere huid over het algemeen meer risico lopen op verbranding door de zon en de schadelijke gevolgen ervan dan mensen met een donkerder huidtype.

Verhoogd risico voor verbranding bij huidtype 1 en 2 of een beschadigde huid

Een licht huidtype (type 1 en 2) of een beschadigde huid maakt de huid nóg gevoeliger voor ultraviolette (UV) straling en verbranding. En dus is extra zonbescherming cruciaal. Hieronder leggen we uit waarom.

Een lager melaninegehalte

Mensen met een licht huidtype (type 1 en 2), beschikken doorgaans over minder melanine. Dit is het natuurlijke pigment in je huid dat zorgt voor het absorberen en verstrooien van UV-straling. Een lage concentratie melanine betekent dat de huid minder goed beschermd is tegen de schadelijke effecten van UV-straling en beschadiging van het DNA in de huidcellen.

Verminderde natuurlijke bescherming

Bij een beschadigde huid (zoals een verbrande huid of een litteken), is de beschermende huidbarrière aangetast. Deze bovenste huidlaag is dus verzwakt. Door verminderde vochtretentie en verminderde bescherming tegen externe factoren, kan schadelijke zonnestraling gemakkelijk de huid binnendringen. En daar kan het schade veroorzaken. Zoals verkleuringen, vroegtijdige huidveroudering en zelfs huidkanker.

Gecombineerd effect van beschadiging

Wanneer de huid al beschadigd is, is het herstelproces mogelijk nog aan de gang. Door blootstelling aan UV-straling kan deze verzwakte huid verder worden aangetast. Dit kan dan weer leiden tot verergerde roodheid, ontsteking, en zelfs blaarvorming.

Verhoogd risico op huidkanker

Bij het zonnen zonder bescherming, lopen zowel mensen met lichte huidtypen als mensen met een eerder opgelopen huidbeschadiging, een verhoogd risico op huidkanker. UV-straling is namelijk een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van huidkanker. De combinatie van genetische aanleg (licht huidtype) en al aanwezige huidschade vergroot dit risico.

Wees daarom extra voorzichtig in de zon als je een huidbeschadiging of licht huidtype hebt. Draag bijvoorbeeld zonbeschermende kleding en vermijd teveel blootstelling aan zon tijdens de piekuren (tussen 10.00-16.00 is de UV-straling vaak het sterkst).

En tot slot, gebruik een zonnebrandcrème met een hoge SPF en ingrediënten die speciaal zijn toegevoegd om de beschadigde huid te herstellen.

Verschillen tussen ALHYDRAN SPF 30 en reguliere zonnebrandcrèmes

Een gewone zonnebrandcrème met SPF van de supermarkt of drogist kan jou prima helpen tegen zonverbranding. Tóch heeft huidtype 1 of 2 of een beschadigde huid extra verzorging nodig om verdere schade te voorkomen.

Wat maakt ALHYDRAN SPF 30 uniek?

ALHYDRAN SPF 30 is niet alleen een zonnebrandcrème. Het herstelt én beschermt de beschadigde huid. Bijvoorbeeld bij littekens, eczeem, een droge huid of de beschadigde huid na een behandeling. Naast de hoge UV-bescherming, vermindert de crème littekens, jeuk, pijn en roodheid. De crème met Aloë Vera-gel hydrateert je gevoelige huid langdurig. Hiermee herstelt je huid, verminderen huidklachten én ben je tegelijkertijd beschermd tegen UVA- én UVB-straling.

De voordelen van ALHYDRAN SPF 30 op een rij

 • ALHYDRAN SPF 30 biedt bescherming tegen zowel UVB- als UVA-straling. Dit is cruciaal voor een beschadigde huid. Zonlicht kan de genezing namelijk vertragen en huidklachten verergeren.
 • Hydratatie en vochtbalans: Een beschadigde huidbarrière heeft extra vocht nodig om te herstellen. ALHYDRAN SPF 30 bevat een hoger gehalte aan hydraterende ingrediënten dan reguliere zonnebrandcrèmes. Dit helpt om de vochtbalans van de beschadigde huid te herstellen en maakt de huid soepeler. Dit dankt de crème aan:
 • Aloë Vera-gel: Het hoofdingrediënt van ALHYDRAN. Deze pure gel, afkomstig uit Aruba, wordt direct na oogst verwerkt, zonder behandeling, verhitting of concentratie. Dit waarborgt de kwaliteit van Aloë Vera in ALHYDRAN. Aloë Vera-gel heeft het vermogen om vocht aan te trekken uit de dieper gelegen huidlagen.
 • Natuurlijke oliën: Verhinderen dat je huid teveel vocht verliest. We noemen dat occlusieve stoffen.
 • JoJoba-olie: Dit maakt de huid zacht en soepel.

Kortom, ALHYDRAN SPF 30 combineert zonbescherming met huidverzorging, wat gunstig is voor mensen die extra kwetsbaar zijn in de zon. Deze zonnebrandcrème voor de beschadigde huid bevordert de genezing, het comfort en helpt schade door de zon te voorkomen.

Probeer ALHYDRAN gratis

Perfecte, hydraterende en zonwerende crème. Oorspronkelijk na een IPL behandeling (tegen pigmentvlekken) toegepast. Inmiddels altijd gebruikend.

Els

Ik heb de crème voor zeer droge huid gebruikt. Nadat ik van alles geprobeerd heb, is dit het enigste wat een zeer goed resultaat heeft gegeven. Ik gebruik de litteken crème nu als dagcrème voor mijn gezicht en dat voelt heerlijk aan. Ik heb de zonnecrème om littekens te beschermen en dat werkt ook uitstekend. Geen last van verbranding op de nieuwe huid. Ik ben zeer tevreden en ga alle producten opnieuw bestellen

Nathalie

Ik heb lichte Rosacea en daardoor snel een onrustige huid die vooral snel reageert op goedkopere zonbescherming. Mijn huid is continue beschadigd. Door dit product wordt mijn huid rustiger en is het ook nog eens beschermd tegen UV-straling. Je hebt er weinig van nodig, is wel iets vettig.

M.

Bescherm en verzorg je huid

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.