1e graads brandwond behandelen? Tips voor thuis
Heb je een eerstegraads brandwond? Dan kun je die thuis behandelen. In dit artikel krijg je een aantal praktische tips voor het verzorgen van brandwonden. Zo kun je er zelf voor zorgen dat je zo min mogelijk last hebt, en je huid zo goed mogelijk herstelt.
Twijfel je of je een eerstegraads of tweedegraads brandwond hebt? Raadpleeg dan altijd een arts!
Kenmerken van een eerste graads brandwond
- Rode en pijnlijke huid
- Oppervlakkig: de huid is nog intact, er is dus geen sprake van een open wond
- Soms gezwollen huid
- De huid is droog en prikkelt
Eerstegraads brandwonden worden bijvoorbeeld veroorzaakt door: zonverbranding, heet water, ongelukjes met de kachel of een te heet strijkijzer.
We zouden het eigenlijk een een eerstegraads verbranding moeten noemen en niet een eerstegraads brandwond. Dat komt doordat de huid niet stuk is, er is dus geen sprake van een wond.
Let op! Als je andere verschijnselen hebt (beschadigde huid, nat, rood/witte kleur, koorts, rillingen, hoofdpijn, blaren, etc.), heb je een tweedegraads brandwond of erger. Dan moet je altijd de huisarts bellen en om advies vragen. Doe dit bij voorkeur wel terwijl je de brandwond onder lauw stromend leidingwater houdt.
Tips van EHBO specialisten
Eerstegraads brandwonden zijn prima thuis te behandelen. We hebben de adviezen van allerlei eerste hulp (EHBO) specialisten bekeken, ze zijn eenduidig:
Eerst water, de rest komt later!
Houdt de brandwond minimaal 10 minuten onder zacht stromend lauw water.
Geen kraan of douche in de buurt? Gebruik dan natte doeken, of iets anders wat voorhanden is. Zorg dat het water niet te koud is: dat vergroot de kans op onderkoeling en extra pijn.
Bronnen:
- Rode Kruis: Wat te doen bij een brandwond?
- Thuisarts: Ik heb me verbrand
- EHBO.nl: Eerste hulp bij brandwonden
Let op! Je moet nooit iets op een open brandwond smeren. Dus óók geen ALHYDRAN! Als je brandwond open is, heb je minimaal een tweedegraads verbranding. Bel in dat geval altijd een arts.
Nabehandelen met ALHYDRAN
Bij een eerstegraads brandwond is de huid nog niet beschadigd. De huid is rood, droog en pijnlijk. Soms is het ook wat opgezwollen. Als de huid inderdaad gesloten is, dan kun je ALHYDRAN gebruiken. Door de brandwond na te behandelen met een goede hydraterende crème zorg je voor een natuurlijk en mooi herstel van je verbrande huid. Het heeft bovendien een verkoelend en jeukverlichtend effect.
ALHYDRAN geeft goede resultaten bij alle brandwonden. Ook zeer ernstige brandwonden waarbij de huid fors beschadigd is. Veel brandwondencentra en artsen adviseren hun patiënten niet voor niets onze littekencrème voor nabehandeling van alle brandwonden.
Probeer het zelf en vraag een gratis Alhydran proefmonster aan.