VuurwerkVuurwerk

Brandwonden door vuurwerk behandelen

Vuurwerk en brandwonden… helaas een onvermijdelijk paar. Is het jou ook overkomen? Geen nood: ook brandwonden door vuurwerk zijn goed te behandelen. In dit artikel lees je kort en goed wat je moet doen.

In 11% van de Nederlandse huishoudens heeft iemand weleens letsel opgelopen door vuurwerk (bron: VeiligheidNL). De Brandwonden Stichting doet er alles aan om het aantal vuurwerk slachtoffers te verminderen. Toch worden er bij de spoedeisende hulp en huisartsenposten jaarlijks honderden brandwonden behandeld tijdens de jaarwisseling. Daarom is het belangrijk om te weten wat te doen bij vuurwerk brandwonden.

Let op:
Als je (zeer) ernstige brandwonden hebt opgelopen, moet je niet hier zijn. Koel met water en bel je huisarts of – als er echt nood aan de man is – 112. Bel bij twijfel altijd een arts!

Behandel-advies brandwond-specialisten

We hebben deze eerste hulp tips een rijtje gezet, het behandel-advies is als volgt:

Stap 1: Koelen met water

De aloude tip is nog steeds de beste: koel minimaal 10 minuten met lauw water (liefst spoelen met stromend water, uit de kraan of douche). Dus niet te koud! Anders raak je onderkoeld.

Stap 2: Zorg dat de wond schoon blijft

Merk je dat kleding vastzit aan je brandwond? Trek die dan niet los! Wacht tot het vanzelf losweekt bij het spoelen.

Raak je brandwond ook niet aan. Dan heb je alleen maar kans dat er vuil in komt. En dus dat je infecties krijgt. Smeer niets op de open brandwond of blaren: ook geen zalf.

Afdekken van een droge of rode plek is niet nodig. Heb je een wond? Dek deze af met huishoudfolie, een steriel verband of een schone theedoek of laken. Daarmee voorkom je vuil en infecties. En je wond raakt niet verder beschadigd. Ook vermindert het de pijn.

Stap 3: Schat de ernst van de wond in

Heb je blaren, een open wond, veel pijn of is het een heel ernstige verbranding? Waarschuw dan een arts.

  • Is je huid alleen rood? Dan heb je een 1e-graads brandwond
  • Heb je een oppervlakkige wond met blaren? Dan heb je een 2e-graads brandwond. Is het een brandwond over een groot oppervlak met (veel) pijn? Neem contact op met een arts.
  • Is je huid vernietigd en gevoelloos? Voel je zelfs pijn niet? Dan heb je een 3e-graads brandwond. Bel direct een arts of 112

Hoe goed herstelt mijn verbrande huid?

Dat hangt af van de ernst van de verbranding. Zijn er worden? Dan kan er een litteken ontstaan. De pijn door de verbranding is erg vervelend, maar ook de littekens kunnen vervelende klachten geven.

Je huid heeft na verbranding hoe dan ook extra zorg nodig, gebruik ALHYDRAN:

  • Bij 1e-graads brandwonden kun je direct beginnen met insmeren; dan heb je immers geen wond. De zalf verkoelt, hydrateert je huid en zorgt zo dat je geen last hebt van jeuk of een ‘trekkend’ gevoel.
  • Bij 2e– of 3e-graads brandwonden loop je grote kans op littekens. Begin daarom direct met insmeren, zodra je brandwond door vuurwerk gesloten is. Zorg wel dat je een goede littekencrème hebt.

Hoe werkt een goede littekencrème?

Een goede littekencrème hydrateert tot de diepste huidlagen. Én zorgt dat je huid het vocht kan vasthouden.

Als je huid beschadigd of zelfs vernietigd is door vuurwerk, denkt je lichaam maar 1 ding: zo snel mogelijk herstellen. Daarvoor is (veel) water nodig. Die trekt je huid uit diepere huidlagen. Maar: Je beschadigde huid kan geen vocht meer vasthouden. Die belangrijke functie valt weg bij een brandwond.

Het gevolg: Het vocht verdampt, je huid droogt (weer), onttrekt meer vocht uit diepere huidlagen, etc. Een vicieuze cirkel. Je huid voelt pijnlijk, gaat trekken, jeukt, wordt rood en uiteindelijk: herstelt lelijk. Oftewel, je krijgt een litteken. Kortom:

Een goede littekencrème helpt littekens voorkomen en huidklachten verminderen, door de vochtbalans te herstellen en behouden.

ALHYDRAN: een goede littekencrème

ALHYDRAN ís zo’n crème waarover we hierboven spreken. Natuurlijk zeggen we dat, want we willen ons product verkopen. Maar we kunnen het ook bewijzen:

En niet voor niets gebruiken brandwondencentra ALHYDRAN bij de behandeling van brandwonden van hun patiënten.

Nog niet overtuigd? Je kunt ALHYDRAN gratis uitproberen.

Ervaringen met ALHYDRAN bij brandwonden

ALHYDRAN is een super product. Ik ben het aan het smeren na een lelijke brandwond op mijn hand. Als je het resultaat ziet: Het is gewoon fantastisch!

Chris Vanspringel

Onlangs heb ik een ernstig ongeluk gehad en heb ik 1ste en 2e graad brandwonden opgelopen op mijn borst en maag. Na het aanbrengen van ALHYDRAN voelde ik een sterke verlichting van de jeuk, pijn en droogheid van mijn verbande huid. Binnen een paar dagen werd mijn huid al soepeler en vervaagden de littekens.

Robby Nahr sr.

Ik heb brandwonden op mijn hand, gezicht en borst. Op advies van mijn arts heb ik ALHYDRAN gesmeerd. Ik had geen pijnklachten meer en de littekencrème haalde de warmte snel uit mijn brandwond. Ook de jeuk werd stukken minder. Door de snelle werking kon ik snel weer aan het werk.

Anoniem

ALHYDRAN gebruiken na brandwonden

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.