Tips bij huidproblemen tijdens CoronaTips bij huidproblemen tijdens Corona

4 tips voor mensen met huidproblemen in tijden van Corona

Yola de Vries is bekend van Tips van Yola, een boekje vol met tips bij allergieën en eczeem. Al vanaf haar geboorte kampt ze met eczeem. In dit interview legt ze uit wat de hygiëne maatregelen doen met haar kwetsbare huid. Ook geeft ze 4 tips aan mensen met huidproblemen die in deze tijd goed van pas komen.

Wat doe jij voor mensen met huidklachten?

Ik heb vanaf mijn geboorte al last van eczeem. Toch ben ik, eigenwijs als ik ben, gaan werken in de verpleging. Het is een vak waarbij enorm veel hygiëne nodig is. Mijn huidklachten werden zo erg, dat ik na 25 dienstjaren gestopt ben.

Nu geef ik lezingen en sta ik op beurzen als secretaris van de Vereniging van Allergie Patiënten (V.A.P.). Ook sta ik klaar voor al je vragen over allergie en eczeem via de hulplijnen van zowel de V.A.P. als de VMCE. We krijgen diverse vragen binnen. Of ik een goede allergoloog ken bijvoorbeeld. Of welke crèmes en alternatieve behandelingen er zijn.

Je kunt 24/7 een bericht achterlaten voor vragen over eczeem of allergie. Wel geef ik altijd aan dat ik geen dokter ben. Mijn advies geef ik vanuit mijn eigen ervaring. Voor veel mensen is het stukje herkenning via de hulplijn al heel fijn.

Waarom is dit een lastige periode voor mensen met een kwetsbare huid?

Deze periode zorgt voor veel stress. Onze huid en het eczeem is onze zwakke plek. Door een hoge mate van stress worden de eczeemklachten erger.

Daarbij is het vele handen wassen een probleem voor mensen met contactallergie en eczeem. Net als het dragen van mondmaskers. Ikzelf kan nog geen 5 minuten een masker op dan begint het weer: mijn huid begint te zweten en het irriteert enorm. Erg vervelend!

Zo ook de beperkte toegang tot de zorg. Wegens corona is veel afgezegd. Gelukkig hoor ik dat veel afspraken met dermatologen nu online zijn.

Mondkapjes, stress, handen wassen: hoe ga jij hier zelf mee om?

De hygiëne maatregelen kunnen vervelend zijn als je contactallergie en eczeem hebt. Zelf heb ik mijn weg gevonden om stress (en zo ook eczeem) te verminderen, en om met de hygiëne maatregelen om te gaan. Met deze vier tips zorg ik dat de lastigheden mij in deze periode zo min mogelijk in de weg staan.

1. Minder stress dankzij boodschappenlijstjes

Vroeger ging ik voor elk wissewasje naar de winkel. In deze tijd geeft dat veel stress. Nu maak ik een boodschappenlijstje en beperk ik de bezoeken. Ik hoef nog maar één keer in de week naar de winkel. Hierdoor voel ik mij rustiger. Ook merk ik dat mijn huid rustiger is. Een bijkomend voordeel: zo kom je ook minder vaak bij elkaar in de buurt.

2. Huidvriendelijke mondkapjes voor de gevoelige huid

Mondkapjes zijn voor mensen met eczeem echt vervelend. Het sluit de huid af. Je krijgt het benauwd, je gezicht wordt rood en je huid gaat jeuken. Zeker met papieren mondkapjes houd ik het niet uit. Papier gaat schuren. Alsof je de hele tijd schuurpapier draagt.

Mondkapjes van zilverstof met zachte bandjes

Dat schurende gevoel is bij mondkapjes van zilverstof niet het geval. Daarom draag ik nu het BAP Medical mondmasker. Het sluit beter af dan andere mondkapjes en het geeft geen irritatie. Zelfs niet bij de bandjes, want deze zijn prettig genoeg van dezelfde zachte stof. Een echte aanrader. Vooral als je last hebt van eczeem.

3. Voorkom natte handen met plastic handschoentjes

Ik draag altijd verbandhandschoenen om mijn handen te beschermen. Daardoor zien mijn handen er altijd heel goed uit. Ik voorkom de eczeem liever dan dat ik het krijg. Wel gaat handen wassen of desinfecteren lastig. Daarom heb ik nu altijd plastic handschoentjes bij me. Die ik over mijn verbandhandschoenen heen draag als het handen wassen verplicht is. Dan worden mijn eigen handen in elk geval niet nat. De meeste mensen zijn begripvol.

4. Draag ten alle tijden een crème bij je (één die goed intrekt)

Mijn laatste tip voor mensen met eczeem: heb ten alle tijden een crème bij je. Dan kan je direct je handen invetten na het handen wassen. Handig op plekken waar dit wegens corona verplicht is.

Waar moet zo’n crème aan voldoen?

Dat wisselt. Sommigen willen juist een vettige crème. Die gebruiken zelfs vaseline. Ik vind vaseline op dubbelzijdig plakband lijken. Het trekt niet in, het geeft af en alles van buiten blijft eraan kleven. Als je het mij vraagt moet het een crème zijn die zo goed mogelijk intrekt. Niet dat de crème of zalf na tien minuten nog overal zit en dat ik niks kan doen.

Wat zijn jouw ervaringen met ALHYDRAN?

Ik ben sinds kort begonnen met ALHYDRAN. Wat mij direct opvalt is dat de crème goed intrekt. Vooral de Cracked Dry Skin Care en Anti Itch Care vind ik fantastisch.

ALHYDRAN Cracked Dry Skin Care gebruik ik op plekken met een droge huid. Ik heb sinds ik de crème smeer veel minder last van schilfers. Mijn huid is minder droog. Ik smeer de crème nu 2 keer per dag.

De Anti Itch Care gebruik ik op de plekken waar ik normaal gesproken krab. Ik smeer de crème wanneer ik jeuk heb. Dit was aan het begin wel meerdere keren per dag. Nu, na een paar weken, heb ik echt minder last van jeuk.

De crèmes trekken echt heel goed in. Bij de meeste vette crèmes duurt het uren, maar bij deze niet. Ook hebben sommige crèmes zo’n sterke geur. ALHYDRAN stinkt niet. Je ruikt het wel, maar de geur is snel weg omdat het snel intrekt. Ik zou de crèmes zeker aanraden. Je smeert heel weinig, want de crèmes zijn heel erg geconcentreerd.

Meer weten over de crèmes die Yola adviseert?

Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis de littekencrème van ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

"*" geeft vereiste velden aan

Maak uw sample keuze*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.