Alles over houdbaarheid en SPF-afbraak van zonnebrandcrème
Misschien staat er bij jou nog wel een fles zonnebrandcrème van vorig jaar in de kast. Zonde om weg te gooien, maar is hij nog wel effectief? In dit blog lees je hoe lang de crème houdbaar is, wat experts zeggen over SPF-verlies en of oude zonnebrandcrème onveilig is. Ook zoomen we in op ALHYDRAN SPF 30: onze medische zonnebrandcrème speciaal ontwikkeld voor de kwetsbare huid. Hoe zit het met de houdbaarheid van die crème?
Hoe lang is zonnebrandcrème houdbaar?
De meeste cosmetische zonnebrandproducten zijn na opening ongeveer 12 maanden houdbaar. Dit herken je aan het PAO-symbool op de verpakking : een open potje met bijvoorbeeld “12M”, wat staat voor 12 maanden. Hieronder zie je hoe dat eruitziet.

PAO-symbool, waarbij de houdbaarheid 12 maanden is na opening.
Sommige merken vermelden daarnaast een expliciete houdbaarheidsdatum (EXP). Die geldt alleen voor ongeopende producten. Tot die datum garandeert de fabrikant de kwaliteit, mits het product correct is bewaard. Na opening geldt de PAO-periode (bijv. “12M”), ongeacht de EXP-datum.

houdbaarheidsdatum voor een ongeopende zonnebrandcrème.
Ook zie je soms een productiedatum (MFG). Daarmee kun je met behulp van richtlijnen (zoals van de FDA) inschatten dat zonnebrandcrème doorgaans 2–3 jaar houdbaar is, mits het goed wordt bewaard.
Maar let op: deze houdbaarheidsdata zijn vastgesteld onder ideale, gecontroleerde omstandigheden. Dus bij normaal gebruik en onder aanbevolen opslagcondities.
In de praktijk kunnen externe factoren zoals warmte, licht, zuurstof en vocht de stabiliteit van de crème beïnvloeden. Zowel bij geopende als ongeopende zonnebrandcrème. Hierdoor kan de crème soms al vóór de officiële houdbaarheidsdatum minder goed werken.
Hoe dat precies zit, lees je in de volgende paragraaf.
Hoe zonnebrandcrème haar (SPF-waarde) kan verliezen
Zonnebrandcrème verliest haar werking wanneer de actieve ingrediënten die beschermen tegen UV-straling afbreken of ongelijk verdeeld raken.
Veroudering speelt hierbij een belangrijke rol. Niet voor niets staat er een houdbaarheidsdatum na opening op de verpakking.
Maar de daadwerkelijke bescherming, oftewel de SPF-waarde, kan in de praktijk al eerder achteruitgaan.
Dit gebeurt als de UV-filters in het product afbreken of instabiel worden. Externe invloeden versnellen dit proces. De belangrijkste factoren zijn zuurstof, licht, warmte en vocht:
We bespreken deze factoren hieronder.
Zuurstof (oxidatie)
Elke keer dat je de fles opent, komt er zuurstof bij het product. UV-filters en andere ingrediënten kunnen gaan oxideren, waardoor de werkzaamheid afneemt. Vooral chemische filters zoals avobenzone zijn hier gevoelig voor.
Licht (vooral UV-straling)
Direct zonlicht kan UV-filters afbreken via fotodegradatie. Plaats je zonnebrandcrème langdurig in fel licht (bijvoorbeeld in een transparante verpakking of op het strand), dan verliest het sneller zijn beschermende werking.
Warmte
Hoge temperaturen versnellen chemische reacties en kunnen de textuur en stabiliteit van de zonnebrandcrème veranderen. Denk aan ontmenging, verdamping of het dunner worden van de substantie, waardoor de crème gelijkmatig verdelen op de huid een stuk moeilijker wordt.
Vocht
Vocht dringt de verpakking binnen door condens, onzorgvuldig sluiten of gebruik met natte handen. Dit verhoogt het risico op het ontstaan van micro-organismen (zoals bacteriën), waardoor de structuur van de crème verstoord raakt. De werking en veiligheid worden hierdoor beïnvloed.
Een zonnebrandcrème met bijvoorbeeld SPF 30 kan om bovenstaande redenen dan nog maar de bescherming bieden van SPF 15 of zelfs minder. Dit betekent dat je huid minder lang en minder goed beschermd is tegen schadelijke UVB-straling.
Experts raden daarom aan om zonnebrandcrème:
- Koel en donker te bewaren
- Niet langer dan drie jaar te gebruiken
- Weg te gooien als het er anders uitziet dan bij aankoop.
Is zonnebrandcrème na de houdbaarheidsdatum nog wel veilig?
Een zonnebrandcrème over datum is meestal niet direct irriterend of giftig voor de huid, maar dat maakt het gebruik ervan niet automatisch veilig.
Het grootste risico zit in het verlies van bescherming: Zojuist beschreven we dat UV-filters na verloop van tijd kunnen afbreken of ongelijk verdeeld raken, waardoor de SPF-waarde sterk daalt. Dat betekent dat je huid minder of zelfs helemaal niet meer beschermd is tegen schadelijke UV-straling.
Hierdoor neemt het risico op verbranding, vroegtijdige huidveroudering en zelfs huidkanker toe. Vooral bij kinderen of mensen met een gevoelige huid kan dit leiden tot verbranding of irritatie.
Zonnebrandcrème over datum lijkt dus onschuldig, maar het kan wél degelijk schadelijke gevolgen hebben als je het gebruikt in de zon.
Gebruik verlopen zonnebrandcrème liever niet bij:
- Baby’s en jonge kinderen
- Eczeem of beschadigde huid
- Langdurige blootstelling aan felle zon
ALHYDRAN SPF 30: speciaal voor de kwetsbare huid
Ook ALHYDRAN heeft een SPF-variant op de reguliere litteken- en brandwondencrème: ALHYDRAN SPF 30.
ALHYDRAN SPF 30 is een medische zonnebrandcrème. De meeste zonnebrandcrèmes die je in drogisterijen vindt zijn dat niet. Dat zijn cosmetische zonnebrandcrèmes, bedoeld voor dagelijks gebruik om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.
ALHYDRAN SPF 30 is een crème die je kunt gebruiken bij meerdere medische aandoeningen, waarbij er sprake is van een verstoorde huidbarrière. Bijvoorbeeld bij een litteken of bij een brandwond. Een verstoorde huidbarrière heeft extra hydratatie nodig maar ook extra UV-zonbescherming wanneer deze gevoelige huid aan zon wordt blootgesteld.
De meeste dermatologen raden SPF 15 of SPF 30 aan voor een normale huid. Maar bij een gevoelige huid is SPF 30 aan te raden. Een SPF hoger dan 30 biedt geen significant betere bescherming meer. Een SPF 30 blokkeert 97% straling, terwijl een SPF 50 98% straling blokkeert. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd in de zon.

SPF-bescherming is niet lineair
ALHYDRAN SPF 30 combineert ingrediënten die ervoor zorgen dat de beschadigde huid herstelt met ingrediënten die je beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Het is een alles-in-één formule. Het combineert hydratatie met bescherming tegen UVA- en UVB-straling. Dat sluit aan bij de Europese Richtlijn, die het gebruik van een crème met hoge zonbescherming aanbeveelt als vast onderdeel van postoperatieve wondverzorging.
De alles-in-één formule van ALHYDRAN SPF 30 is geschikt voor de gevoelige en kwetsbare huidbarrière en bevat:
- Optimale hydratatie
- Ingrediënten die de huidbarrière herstellen
- Hoge UV-bescherming
- Minerale en chemische UV-filters
Let op: ALHYDRAN SPF is na opening 6 maanden houdbaar.
Dat is korter dan bij veel cosmetische zonnebrandproducten. Dat komt doordat ALHYDRAN SPF een medische crème is: het bevat minder conserveermiddelen en geen overbodige geur- of kleurstoffen. Daardoor is het veiliger voor de gevoelige huid, maar ook kwetsbaarder voor bederf.
Samenvatting
Cosmetische zonnebrandcrème is na opening vaak nog 12 maanden houdbaar (PAO-symbool), maar warmte, licht, zuurstof en vocht kunnen de werking sneller verminderen. Hierdoor daalt de SPF-waarde en biedt de crème minder bescherming tegen UV-straling. Verlopen zonnebrand is meestal niet direct schadelijk, maar wél onbetrouwbaar.
Voor een gevoelige of beschadigde huid is ALHYDRAN SPF 30 een alles-in-één formule. Het is een veilige, medische zonnebrandcrème die hydrateert én beschermt.
Geraadpleegde literatuur
- Briasco, B., Capra, P., Mannucci, B., & Perugini, P. (2017). Stability study of sunscreens with free and encapsulated UV filters contained in plastic packaging. Pharmaceutics, 9(2), 19. https://doi.org/10.3390/pharmaceutics9020019
- Food and Drug Administration. (2021). Sunscreen: How to Help Protect Your Skin from the Sun. U.S. Department of Health and Human Services. https://www.fda.gov/drugs/understanding-over-counter-medicines/sunscreen-how-help-protect-your-skin-sun
- KRO-NCRV. (z.d.). Hoelang is zonnebrandcrème echt houdbaar? Keuringsdienst van Waarde. Geraadpleegd op 14 mei 2025, van https://kro-ncrv.nl/programmas/keuringsdienst-van-waarde/hoelang-is-zonnebrandcreme-echt-houdbaar