StriaeWat is striae?

Wanneer je lichaam sneller groeit dan je huid kan bijhouden ontstaat er striae, dit wordt ook vaak zwangerschapsstriemen genoemd.  Hierdoor scheurt je bindweefsel, en krijg je strepen op de huid. In principe is striae een soort litteken. In het begin zijn de huidstriemen rood of paars van kleur, maar na verloop van tijd worden de huidstriemen lichter van kleur.

Niet iedereen heeft last van striae, dit hangt van verschillende factoren af, zoals:

  • Je lichaamsbouw
  • Hoe snel je huid groeit
  • Hoe groot je huid groeit
  • Erfelijke aanleg voor striae

 

Bij zwangere vrouwen groeit de huid veel in een korte periode, waardoor er striae kan ontstaan. De huid groeit te snel en het bindweefsel scheurt. Vaak komt striae bij zwangere vrouwen voor op de buik en borsten Maar niet alleen zwangere vrouwen kunnen last krijgen van striae, er zijn verschillende oorzaken van huidstriemen:

  • Een groeispurt
  • Intensief trainen
  • Overgewicht
  • Zwangerschap

 

Striae verwijderen

Wanneer je eenmaal striae hebt kun je deze niet of nauwelijks meer verwijderen, ze kunnen lichter van kleur worden maar zullen nog altijd zichtbaar zijn. Wanneer je ze insmeert met een goede littekencreme kun je dit proces versnellen, ze zullen wel nog altijd zichtbaar blijven.

 

Striae voorkomen

Het voorkomen van striae is daarom beter. Als je al striemen hebt of weet dat je binnen een van de boven genoemde risico factoren valt, dan is het extra belangrijk je huid goed te verzorgen.

 

Striae crème

Het is belangrijk om van tevoren maatregelingen te treffen om de striae te voorkomen. Smeer je huid in met een goede vocht inbrengende crème, zo maak je je huid soepeler en elastischer. Hierdoor rekt de huid makkelijker mee en heb je minder kans op huidstriemen. Hoe eerder je begint met smeren, hoe beter. Zorg ook dat je huid nooit is uitgedroogd, daarom is het het beste je huid 2 tot 3 keer per dag in te smeren. Vooral wanneer je in bad of de douche bent geweest is het erg belangrijk je daarna goed in te smeren met een vocht inbrengende creme. Ook al verzorg je je huid goed, dan is het niet 100% zeker dat je de striae kunt voorkomen, maar dit zijn wel tips om striae vorming te voorkomen.

 

striae creme, striae voorkomen