Mijn brandwond jeukt, wat nu? 5 tips!
Een brandwond die jeukt is om gek van te worden. Vooral ’s nachts kan de jeuk zo vervelend zijn dat je er van wakker ligt. Dat weet jij waarschijnlijk als geen ander. Wat kun je doen bij jeuk aan een brandwond?
Huid die pas is genezen kan jeuken. Dat geldt ook voor gebieden die gebruikt zijn voor transplantatie na een brandwond. Kortom: de kans dat je jeuk krijgt na een brandwond is aanwezig. En de kans dat je daar ’s nachts wakker van ligt ook. Gelukkig zijn er enkele tips en trucjes om hiermee om te gaan.
LET OP: blijf van een brandwond af als of zolang die open is. Wacht met het smeren van een crème of zalf tot de wond gesloten is.
Top tips tegen een jeukende brandwond:
- Tip 1: krab niet aan een brandwond
- Tip 2: draag losse, luchtige kleding
- Tip 3: vermijd warmte
- Tip 4: gebruik anti-jeuk crème
- Tip 5: bespreek het met je arts
Tip 1: krab niet aan een brandwond
We weten het: je wordt gek van de jeuk. Toch kun je beter niet krabben. Daarmee maak je de huid namelijk misschien kapot. En dat leidt juist tot meer jeuk.
Bovendien kunnen er bacteriën of andere viezigheden onder je nagels zitten, die je liever niet in je huid krijgt.
Voel je de neiging om te krabben, leid jezelf dan af. Tel de vogelsoorten in je tuin, stap op de fiets, doe boodschappen of ga stofzuigen… Maar krab vooral niet.
Tip 2: draag losse, luchtige kleding
Zoek in je kast naar kleren die niet te strak over de brandwond heen zitten. Bij voorkeur zijn die kleren ook nog eens van katoen. Daarmee geef je de huid ruimte.
Schuring en wrijving veroorzaken jeuk, dus dat wil je vermijden.
Tip 3: vermijd warmte
Warmte droogt de huid uit. En een droge huid jeukt meer. Vermijd daarom te lang, warm of vaak douchen en badderen. Zorg ook dat de temperatuur in huis niet te hoog wordt en kies voor een minder warme deken of dekbed in bed.
Tip 4: gebruik een anti-jeuk crème
Is de wond gesloten, dan kun je beginnen met het smeren van een littekencrème. Als je veel last van jeuk hebt, kan het helpen om een anti-jeuk crème te smeren.
Gebruik bij voorkeur een crème waar geen menthol in zit. Deze stof werkt weliswaar verkoelend, maar heeft allergene eigenschappen. Die kunnen juist jeuk veroorzaken.
Kies in plaats daarvan voor een crème met hydraterende Aloë Vera en verkoelende iCOOL ML (Menthyllactaat). Die hypoallergene stof verlicht jeuk en vermindert de drang om te krabben, zonder andere klachten te geven.
Tip 5: bespreek het met je arts
Ga naar de huisarts of de arts van het brandwondencentrum als de jeuk niet overgaat of te storend is. De arts kan met je meedenken over vervolgstappen. Kijk op de website van de Brandwondenstichting voor meer informatie.