Littekens

Iedereen heeft wel ergens een litteken. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam op een diepe beschadiging van de huid, bijvoorbeeld na een operatie, brandwond of ongeval. Bij het herstelproces van het lichaam kan littekenhuid ontstaan.

De nieuwe littekenhuid is vaak ontsierend, brengt ongemak en geeft klachten. Goede behandeling en nazorg van het litteken met littekencrème zorgt voor een verbetering en herstel van de littekenhuid. Zowel bij oude als nieuwe littekens.

ALHYDRAN voor optimaal herstel van jouw litteken

  • Minder jeuk, pijn en roodheid
  • Actieve bestrijding van littekens
  • Bescherming en versoepeling van de huid

Informatie over ALHYDRAN

ALHYDRAN hydraterende crème

Wat is een litteken?

Op plaatsen waar de huid beschadigd is, gaat het lichaam aan de slag om de huid te herstellen.

Als alleen de oppervlakkige huid (epidermis) beschadigd is, bijvoorbeeld bij een schaafwond, dan herstelt de huid zich meestal probleemloos en onzichtbaar. Maar als het gaat om een diepere wond, waarbij ook de onderliggende en diepere huid (dermis) schade heeft opgelopen, ontstaat er bij dat herstelproces vaak littekenhuid.

De huid is niet op elke plaats even dik. De diepte van een verwonding is daardoor met het oog niet goed beoordelen. Een litteken na operatie is een diepe verwonding waarbij altijd littekenweefsel zal ontstaan.

Is een litteken anders dan de normale huid?

De structuur van littekenhuid wijkt af van de normale huid. De nieuw gevormde huid is minder elastisch en mist een aantal functies die een gezonde huid wel heeft. Littekenhuid is kwetsbaar en niet in staat om een goede vochtbalans in stand te houden. Dat zorgt voor een hoge verdamping van water door de huid.

Hoe ontstaat een afwijkend litteken?

Als tegenreactie op de hoge waterverdamping gaat het lichaam extra littekenhuid produceren. Dit om de waterverdamping tegen te gaan. Dit proces kan leiden tot zichtbare littekenvorming tot boven de huidlijn en kunnen er littekenklachten ontstaan.

Huidklachten door littekens

Niemand is blij met een litteken. Het brengt in veel gevallen ongemak met zich mee en is vaak ontsierend. Een litteken veroorzaakt bijvoorbeeld:

  • Jeuk en pijn van de huid
  • Aanhoudende roodheid van de huid
  • Dikke roze ‘strengen’ op de huid
  • Een ‘trekkend’ gevoel, alsof de huid te strak staat
  • Minder bewegingsvrijheid van gewrichten

Een litteken is meestal minder elastisch en mist een aantal functies die gezonde huid wel heeft. Een litteken brengt ongemak met zich mee, is vaak ontsierend en veroorzaakt klachten zoals jeuk, pijn en bewegingsbeperking van gewrichten.

Henriëtte over ALHYDRAN

“Na een borstverkleining heb ik eerst een aantal creme’s geprobeerd voor de littekens. Het gaf voor mij niet het gewenste resultaat. Ik heb toen op advies van mijn plastisch chirurg Alhydran gekocht en dit werkte meteen goed. Nu een half jaar na de operatie zijn de littekens nog maar vage streepjes en ik zag het met de week verbeteren. De litteken creme is erg goed bevallen. Ik smeer nog af en toe maar eigenlijk bijna niet meer.”

De 3 soorten littekens

Als de beschadigde huid gesloten is kan het zich op 3 manieren ontwikkelen.

litteken

Normale littekens

Een normaal litteken is niet verdikt en weinig opvallend. Normale littekens zijn lichtrood of wit van kleur.

Klachten, die vooral in de eerste weken voor kunnen komen, zijn jeuk, roodheid en/of trekken van het litteken.

Hypertrofische littekens

Een hypertrofisch litteken is rood van kleur, verdikt en stug.

In plaats van een mooi herstel ontstaat er een verdikt litteken. Een hypertrofisch litteken veroorzaakt klachten zoals jeuk en ‘trekken’ van de huid.

litteken alhydran

Keloïde littekens

Een keloïd litteken is extreem verdikt en woekerend. De kleur van het litteken is (fel) rood tot paars.

Naast verdikking van het litteken groeit het door tot buiten de randen van het oorspronkelijke litteken. Dit veroorzaakt veelal klachten als jeuk en ‘trekken’ van de huid.