Littekens: Een litteken behandelen met litteken creme

Iedereen heeft wel ergens een litteken. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam op een diepe beschadiging van de huid, bijvoorbeeld na een operatie, brandwond of ongeval. Bij het herstelproces van het lichaam kan littekenhuid ontstaan.

De nieuwe littekenhuid is vaak ontsierend, brengt ongemak en geeft klachten. Goede behandeling en nazorg van het litteken met ALHYDRAN medische hydraterende crème zorgt voor een verbetering en herstel van de littekenhuid. Zowel bij oude als nieuwe littekens.

Informatie over het behandelen van een litteken

Op de pagina kun je onderstaande informatie vinden over littekens en de behandeling van littekens.

Litteken, Littekens in je gezicht, Alhydran

ALHYDRAN – Voor optimaal herstel van jouw litteken

Behandeling & nazorg van de kwetsbare huid
ALHYDRAN medische hydraterende crème zorgt voor een verbetering en herstel van de littekenhuid. Zowel bij oude als nieuwe littekens.

 • Minder jeuk, pijn en roodheid
 • Actieve bestrijding van littekens
 • Bescherming en versoepeling van de huid
Alhydran litteken creme - voor het behandelen van je littekens

Wat is een litteken?

Op plaatsen waar de huid beschadigd is, gaat het lichaam aan de slag om de huid te herstellen. Als alleen de oppervlakkige huid (epidermis) beschadigd is, bijvoorbeeld bij een schaafwond, dan herstelt de huid zich meestal probleemloos en onzichtbaar. Maar als het gaat om een diepere wond, waarbij ook de onderliggende en diepere huid (dermis) schade heeft opgelopen, ontstaat er bij dat herstelproces vaak littekenhuid. De nieuw gevormde littekenhuid is minder elastisch en mist een aantal functies die een gezonde huid wel heeft.

Hoe ontstaat een litteken?

Een diepere beschadiging van de huid mist bouwstenen die het lichaam gebruikt om de huid weer te herstellen. Het lichaam lost dit op door littekenhuid aan te maken. De structuur van deze littekenhuid wijkt af van de normale huid. Zo kan littekenhuid groeien tot boven de huidlijn en kunnen er littekenklachten ontstaan.

(Pas) gesloten littekenhuid is kwetsbaar en niet in staat om een goede vochtbalans, zoals bij een normale huid, in stand te houden. Deze verstoorde balans zorgt voor een hoge verdamping van water door de huid. Als tegenreactie op de hoge waterverdamping gaat het lichaam extra littekenhuid produceren. Dit om de waterverdamping tegen te gaan. Dit proces kan leiden tot zichtbare littekenvorming met klachten.

Huidklachten door littekens

Niemand is blij met een litteken. Het brengt in veel gevallen ongemak met zich mee en is vaak ontsierend. Een litteken veroorzaakt bijvoorbeeld:

 • Jeuk en pijn van de huid
 • Aanhoudende roodheid van de huid
 • Dikke roze ‘strengen’ op de huid
 • Een ‘trekkend’ gevoel, alsof de huid te strak staat
 • Minder bewegingsvrijheid van gewrichten

Een litteken is meestal minder elastisch en mist een aantal functies die gezonde huid wel heeft. Een litteken brengt ongemak met zich mee, is vaak ontsierend en veroorzaakt klachten zoals jeuk, pijn en bewegingsbeperking van gewrichten.

De 3 soorten littekens

Als de beschadigde huid gesloten is kan het zich op 3 manieren ontwikkelen.

litteken

Normale littekens

Een normaal litteken is niet verdikt en weinig opvallend. Normale littekens zijn lichtrood of wit van kleur.

Klachten, die vooral in de eerste weken voor kunnen komen, zijn jeuk, roodheid en/of trekken van het litteken.

Hypertrofische littekens

Een hypertrofisch litteken is rood van kleur, verdikt en stug.

In plaats van een mooi herstel ontstaat er een verdikt litteken. Een hypertrofisch litteken veroorzaakt klachten zoals jeuk en ‘trekken’ van de huid.

litteken alhydran

Keloïde littekens

Een keloïd litteken is extreem verdikt en woekerend. De kleur van het litteken is (fel) rood tot paars.

Naast verdikking van het litteken groeit het door tot buiten de randen van het oorspronkelijke litteken. Dit veroorzaakt veelal klachten als jeuk en ‘trekken’ van de huid.

Littekens behandelen met ALHYDRAN

Bij de nazorg van littekens helpt ALHYDRAN littekencreme de pas gesloten huid versneld te herstellen. ALHYDRAN littekencreme versoepelt de huid, zorgt voor minder jeuk, roodheid en pijn aan de littekenhuid. ALHYDRAN littekencreme helpt om littekenvorming te voorkomen en bestaande littekens te verminderen.

Voorkomen van littekens

Bij littekens is het verstandig om direct te starten met ALHYDRAN littekencreme als de wond gesloten is en hechtingen eruit zijn. Zo blijft de huid soepel en wordt de huid optimaal verzorgd. Door vroeg te starten met ALHYDRAN littekencreme kunnen littekenproblemen en klachten voorkomen worden.

Bestaande littekens

Bij bestaande littekens zorgt ALHYDRAN voor een afname van de klachten zoals jeuk, roodheid, pijn en het ‘trekken‘ van de huid. Verder verbetert ALHYDRAN de vochtbalans van de huid en zorgt ervoor dat het litteken minder zichtbaar wordt.

Bestel ALHYDRAN voor het behandelen van je litteken

ALHYDRAN littekencreme zorgt voor een afname van de littekenklachten en zorgt voor een toename van de huidelasticiteit en versneld het herstel van de littekenhuid.

ALHYDRAN producten
 • Minder jeuk, pijn en roodheid
 • Actieve bestrijding van littekens
 • Bescherming en versoepeling van de huid

ALHYDRAN praktijkvoorbeelden & ervaringen


Let op:

In de Case Studies worden afbeeldingen getoond van echte mensen, soms met zeer ernstige huidaandoeningen. Het bekijken van deze afbeeldingen kan door sommige mensen als schokkend worden ervaren. Ben je jonger dan 12 jaar en zoek je informatie voor bijvoorbeeld een werkstuk? Vraag dan een volwassen persoon om samen met je te kijken of neem contact met ons op voor geschikte informatie.

Ervaringen van gebruikers

De crème heeft goed zijn werk gedaan, het zorgt voor een soepele, zachte huid en vermindert de jeuk.

Het litteken is zichtbaar lichter geworden en veel minder pijnlijk.

De wond is zo mooi genezen dat je na 5 maanden het litteken bijna niet meer ziet, en er hebben toch 13 krammen ingezeten.

De littekens van 35 jaar oud verdwenen bijna allemaal. Ze werden zacht en de dikke verhogingen werden gelijk met de huid.


ALHYDRAN littekencreme en professionals

ALHYDRAN littekencreme wordt in Nederland, België en Europa succesvol ingezet bij de nazorg van littekens. ALHYDRAN littekencreme is uitgebreid klinisch getest door professionals en in diverse brandwondencentra, revalidatiecentra en ziekenhuizen in Europa waaronder de brandwondencentra van Gent (België), Rotterdam (Nederland) en Bad Klosterlausnitz (Duitsland).

ALHYDRAN voor (para)medici & professionele gebruikers

Informatie of samples ontvangen?

We hebben documentatie, materialen en patiënten informatie en samples voor professionals / (para)medici beschikbaar.