Littekens

Iedereen heeft wel ergens een litteken. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam op een diepe beschadiging van de huid, bijvoorbeeld na een operatie, brandwond of ongeval. Bij het herstelproces van het lichaam kan littekenhuid ontstaan.

De nieuwe littekenhuid is vaak ontsierend, brengt ongemak en geeft klachten. ALHYDRAN littekencreme zorgt voor een verbetering en herstel van de littekenhuid. Zowel bij oude als nieuwe littekens.

Huidklachten door littekens

Niemand is blij met een litteken. Het brengt in veel gevallen ongemak met zich mee en is vaak ontsierend. Een litteken veroorzaakt bijvoorbeeld :

  • Jeuk en pijn van de huid
  • Aanhoudende roodheid van de huid
  • Dikke roze ‘strengen’ op de huid
  • Een ‘trekkend’ gevoel, alsof de huid te strak staat
  • Minder bewegingsvrijheid van gewrichten


Wat is een litteken?

Op plaatsen waar de huid beschadigd is, gaat het lichaam aan de slag om de huid te herstellen. Als alleen de oppervlakkige huid (epidermis) beschadigd is, bijvoorbeeld bij een schaafwond, dan herstelt de huid zich meestal probleemloos en onzichtbaar. Maar als het gaat om een diepere wond, waarbij ook de onderliggende en diepere huid (dermis) schade heeft opgelopen, ontstaat er bij dat herstelproces vaak littekenhuid. De nieuw gevormde littekenhuid is minder elastisch en mist een aantal functies die een gezonde huid wel heeft.

Hoe ontstaat een litteken?

Een diepere beschadiging van de huid mist bouwstenen die het lichaam gebruikt om de huid weer te herstellen. Het lichaam lost dit op door littekenhuid aan te maken. De structuur van deze littekenhuid wijkt af van de normale huid. Zo kan littekenhuid groeien tot boven de huidlijn en kunnen er littekenklachten ontstaan.

(Pas) gesloten littekenhuid is kwetsbaar en niet in staat om een goede vochtbalans, zoals bij een normale huid, in stand te houden. Deze verstoorde balans zorgt voor een hoge verdamping van water door de huid. Als tegenreactie op de hoge waterverdamping gaat het lichaam extra littekenhuid produceren. Dit om de waterverdamping tegen te gaan. Dit proces kan leiden tot zichtbare littekenvorming met klachten.

 

De 3 soorten littekens

Een litteken is meestal minder elastisch en mist een aantal functies die gezonde huid wel heeft.
Een litteken brengt ongemak met zich mee, is vaak ontsierend en veroorzaakt klachten zoals jeuk, pijn en bewegingsbeperking van gewrichten. Als de beschadigde huid gesloten is kan het zich op 3 manieren ontwikkelen.

litteken

Normale littekens

Klachten, die vooral in de eerste weken voor kunnen komen, zijn jeuk, roodheid en/of trekken van het litteken.

Lees meer

Deze littekens zijn niet verdikt en weinig opvallend. Normale littekens zijn lichtrood of wit van kleur.

Hypertrofische littekens:

Een hypertrofisch litteken is rood van kleur, verdikt en stug. Dit litteken ontstaat als de genezing uit de hand loopt.

Lees meer

In plaats van een mooi herstel ontstaat er een verdikt litteken. Een hypertrofisch litteken veroorzaakt klachten zoals jeuk en ‘trekken’ van de huid.

litteken alhydran

Keloïde littekens:

Een keloïd litteken is extreem verdikt en woekerend. Dit litteken ontstaat wanneer de genezing extreem uit de hand loopt.

Lees meer

Er treedt niet alleen verdikking van het litteken op ook groeit het litteken door tot buiten de randen van het oorspronkelijke litteken. Dit litteken veroorzaakt veelal klachten als jeuk en ‘trekken’ van de huid en is (fel) rood tot paars van kleur.

ALHYDRAN littekencreme inzetten bij littekens

Bij de nazorg van littekens helpt ALHYDRAN littekencreme de pas gesloten huid versneld te herstellen. ALHYDRAN littekencreme versoepelt de huid, zorgt voor minder jeuk, roodheid en pijn aan de littekenhuid. ALHYDRAN littekencreme helpt om littekenvorming te voorkomen en bestaande littekens te verminderen.

Voorkomen van littekens

Bij littekens is het verstandig om direct te starten met ALHYDRAN littekencreme als de wond gesloten is en hechtingen eruit zijn. Zo blijft de huid soepel en wordt de huid optimaal verzorgd. Door vroeg te starten met ALHYDRAN littekencreme kunnen littekenproblemen en klachten voorkomen worden.

Bestaande littekens

Bij bestaande littekens zorgt ALHYDRAN voor een afname van de klachten zoals jeuk, roodheid, pijn en het ‘trekken‘ van de huid. Verder verbetert ALHYDRAN de vochtbalans van de huid en zorgt ervoor dat het litteken minder zichtbaar wordt.

Voorbeelden uit de praktijk:

Onderstaande voorbeelden uit de praktijk zijn afkomstig van patiënten met een litteken, die behandeld zijn met ALHYDRAN littekencreme.


Let op:

In een Casus worden afbeeldingen getoond van echte mensen, soms met zeer ernstige huidaandoeningen. Het bekijken van deze afbeeldingen kan door sommige mensen als schokkend worden ervaren. Ben je jonger dan 12 jaar en zoek je informatie voor bijvoorbeeld een werkstuk? Vraag dan een volwassen persoon om samen met je te kijken of neem contact met ons op voor geschikte informatie.


ALHYDRAN littekencreme en professionals

ALHYDRAN littekencreme wordt in Nederland, België en Europa succesvol ingezet bij de nazorg van littekens. ALHYDRAN littekencreme is uitgebreid klinisch getest door professionals en in diverse brandwondencentra, revalidatiecentra en ziekenhuizen in Europa waaronder de brandwondencentra van Gent (België), Rotterdam (Nederland) en Bad Klosterlausnitz (Duitsland).lees meer…

Bestel ALHYDRAN littekencreme voor het behandelen van een litteken

ALHYDRAN littekencreme zorgt voor een afname van de littekenklachten en zorgt voor een toename van de huidelasticiteit en versneld het herstel van de littekenhuid.

Bestel Direct
Alhydran medische huidcreme voor behandeling van littekens