LittekencorrectieLittekencorrectie

Littekencorrectie gezicht of buik: dit zijn je mogelijkheden

Je hebt een litteken in je gezicht of op je buik (of op andere plekken op je lichaam), en je wilt er vanaf? Er zijn verschillende behandelmethoden voor een littekencorrectie. Maar het is belangrijk om je te realiseren dat het volledig verwijderen van littekenweefsel niet mogelijk is. Er zijn wel manieren om de zichtbaarheid van het litteken te verminderen en eventuele littekenklachten te verlichten.

Littekenbehandeling thuis

Er zijn verschillende manieren om je litteken zelf te verzorgen. Goede verzorging zorgt voor een beter herstel van het litteken.

Littekencrème

Voor de ‘correctie’ van bestaande littekens is een goede littekencrème een prima eerste stap. Het is veel minder ingrijpend dan wanneer er bijvoorbeeld (weer) in de huid gesneden wordt. De resultaten zijn in veel gevallen goed, getuige de positieve ervaringen.

Veel mensen die een littekenzalf gebruiken bij littekens, bijvoorbeeld na een brandwond of operatie, behalen goede resultaten met een crème.

Littekencrèmes worden vaak preventief gebruikt. Maar het wordt ook in combinatie met een andere methoden gebruikt, bijvoorbeeld naast siliconenbehandeling of na een litteken operatie.

Wat is de beste littekencrème?

Siliconenpleister

Bij een afwijkend (bijvoorbeeld hypertrofisch) litteken kan gebruik van siliconen de omvang flink terugbrengen.

Het voordeel van siliconenpleisters is dat deze de hele dag gedragen kunnen worden en enkele weken tot maanden bruikbaar zijn. Van siliconengel is het voordeel dat deze vloeibare vorm goed aansluit op de vorm en oneffenheden van het litteken. Bovendien is de gel na 5 minuten droog, waarna je er make-up of kleding over kan dragen.

Siliconentherapie is veel minder ingrijpend is dan een operatie of injectie. Het resultaat hangt af van de ernst van het litteken. Bekende merken siliconen voor littekenbehandeling zijn BAPSCARCARE en SCARBAN.

Littekencorrectie door medici

Geeft de ‘standaard’ littekenbehandeling niet het gewenste resultaat? Dan zijn er ook meer ingrijpende littekencorrecties mogelijk. Het zijn specialistische behandelingen. Deze worden uitgevoerd door artsen (zoals een plastisch chirurg of dermatoloog) en huidspecialisten (zoals een huidtherapeut of lasertherapeut).

Litteken operatie

Onder plaatselijke verdoving – maar soms ook onder narcose bij grote littekens – corrigeert een plastisch chirurg je litteken. Soms is het nodig om meerdere operaties uit te voeren voor een mooie correctie. De chirurg verwijdert je litteken met een snee. Om de wond dicht te maken, is het soms nodig om een stukje huid te transplanteren.

Er ontstaan bij de operatie een nieuw litteken. Het is de bedoeling dat deze minder zichtbaar wordt, doordat het litteken kleiner is of naar een meer verdekte plek verschuift (bijvoorbeeld een huidplooi).

Nadeel van een operatie: na de ingreep begint het genezingsproces weer van voor af aan. Is je huid gevoelig voor afwijkende littekenvorming? Dan heeft een operatieve littekencorrectie mogelijk geen zin. Laat je goed informeren en maak een zorgvuldige afweging!

Na de ingreep is het belangrijk om het operatie litteken goed te verzorgen. De behandelend arts zal je daarin begeleiden. Eén van de verzorgingsproducten die veel wordt ingezet na operaties is ALHYDRAN.

Litteken injecties

Bij hypertrofische en keloïde littekens kan een injectie gebruikt worden. Daarvoor gebruiken zij vaak een ontstekingsremmer, zoals Kenacort. Het doel: het litteken in enkele weken laat rijpen en gedeeltelijk doen ‘smelten’. Mogelijk moet de injectie vaker herhaald worden, voor het gewenste eindresultaat.

Nadeel van een injectie: Het eindresultaat van de behandeling is vaak moeilijk te voorspellen. Ook is er een risico dat gezonde (omliggende) huid aangetast wordt.

Wil je meer weten over afwijkende littekens en hoe je dit kunt voorkomen? Vraag gratis de littekengids aan!

Ervaringen met ALHYDRAN bij littekens

De littekencrème wordt gebruikt op een litteken na een ongeval met prikkeldraad in het gezicht. Het smeert gemakkelijk. ALHYDRAN is zacht en maakt het litteken heel soepel. Wij zijn zeer tevreden.

Joyce

Tijdens en na 35x bestralen en een operatie, gebruikte ik ALHYDRAN. Zowel de normale als die met factor 30. Het werkt super! Het litteken is nauwelijks meer te zien. Het kalmeert de huid en maakt het bestralingsgebied zacht en soepel.

Katherine Happs

Geneest de wond goed en littekens zijn na 2 maanden bijna verdwenen.

Bijl

ALHYDRAN gebruiken voor jouw litteken

Kom alles te weten over de soorten littekens. Verklein de kans op een afwijkend litteken en voorkom littekenklachten. Vraag de littekengids gratis aan!

✓ Alles over soorten littekens
✓ Lees hoe je littekens moet behandelen
✓ Ontwikkeld in samenwerking met specialisten

Littekengids

Littekengids aanvragen

Voorwaarden(Vereist)
Form pop up alhydran afbeelding Gratis proefmonster aanvragen
Form pop up alhydran afbeelding

Gratis proefmonster!

Probeer nu gratis ALHYDRAN. Met of zonder zonbescherming SPF 30.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.