Eczeem klachten

Eczeem klachten ontstaan doordat de buitenste laag van de huid (opperhuid) aangetast is. Bij een gezonde huid biedt de opperhuid bescherming tegen invloeden van buitenaf. Ook zorgt deze laag voor een goede vochtbalans. Dit is de zogenaamde barrièrefunctie.

Bij eczeem wordt deze huidbarrière aangetast door invloeden van binnenuit en van buitenaf. Vaak speelt erfelijke aanleg een rol en het lichaam reageert overdreven op feitelijk onschuldige stoffen (allergenen). Als gevolg ontstaat er een ontstekingsreactie in het lichaam. Als deze ontstekingsreactie zicht uit op de huid, tast dit de huidbarrière aan. De huid kan minder vocht vasthouden en schadelijke invloeden van buitenaf de huid kunnen binnendringen.

Het gevolg: een ontstoken huid met verschillende klachten, ofwel eczeem. De klachten van eczeem worden vrijwel altijd als zeer hinderlijk ervaren en kunnen zowel fysieke als psychische klachten geven.

Veel voorkomende klachten bij eczeem

  • Rode, schilferige, gebarsten plekken op de huid (droog eczeem).
  • Vochtblaasjes die kunnen openbarsten tot wondjes (nat eczeem).
  • Jeuk en een branderig gevoel.
  • Infecties die ontstaan door krabben.
  • Blaren door acute verergering van het eczeem.
  • Pigmentverandering.

ALHYDRAN verzorgt en herstelt de geïrriteerde huid

  • Vermindert jeuk en roodheid
  • Helpt de intensiteit en duur van actief eczeem te verminderen
  • Helpt eczeemvrije periodes te verlengen
  • Optimale hydratatie en vochtbehoud

Informatie over ALHYDRAN

ALHYDRAN hydraterende crème

Droge huid

Bij eczeem is sprake van verhoogd vochtverlies door de huid. Bij constitutioneel eczeem komt dat komt door een genetisch defect bij de aanmaak van een eiwit in de huid (Filaggrine). De belangrijkste functie van deze eiwit is het vasthouden van water in de bovenste laag van de huid (hoornlaag). Daardoor raakt de vochtbalans van de eczeemhuid verstoort, dat leidt tot een droge of extreem droge huid.

Ontstekingsreacties

De beschadigde huid is vatbaar voor invloeden van buiten. Stoffen zoals allergenen kunnen de huid binnendringen en zorgen voor ontstekingsreacties. De ontsteking is in feite een reactie van het afweersysteem. Mensen met eczeem hebben vaak een overgevoelige huid, die sneller reageert op prikkels uit de omgeving.

Nattend en droog eczeem

Eczeem is er in een natte en de droge vorm. Droog eczeem is de meest voorkomende vorm. Beide eczeem soorten kunnen overigens ook in elkaar overgaan.

Bij de droge vorm voelt de huid heel ruw en droog aan. Bij de natte vorm komt er vocht uit de wonden. Voor de behandeling is het belangrijk of het om de droge of de natte vorm gaat.

Huidtherapeut Debby Lorkeers over ALHYDRAN

“Ik kan iedereen ALHYDRAN aanraden! Patiënten met hypostatisch eczeem zijn erg te spreken over ALHYDRAN. De huid werd soepeler, egaler en de pijn en jeuk klachten werden voor groot gedeelte weggenomen. Kortom een super product.”