brandwond littekenBrandwonden zijn er in verschillende soorten. Van een lichte zonverbranding tot en met ernstige en uitgebreide brandwonden. Wat ze gemeen hebben is dat niemand er blij mee is en dat het lichaam aan de slag gaat om de beschadigde huid te herstellen.

Meestal lukt dit probleemloos, helaas niet altijd. In alle gevallen vraagt de beschadigde huid om extra zorg en behandeling, ALHYDRAN zorgt hiervoor.

Huidklachten door brandwonden

Een brandwond brengt in veel gevallen klachten en ongemak met zich mee en is vaak ontsierend. Een brandwond veroorzaakt bijvoorbeeld:

  • Jeuk en een pijnlijke huid
  • Aanhoudende roodheid van de huid
  • Vervelende littekens
  • Dikke roze ‘strengen’ op de huid
  • Een ‘trekkend’ gevoel, alsof de huid te strak staat
  • Minder bewegingsvrijheid van gewrichten

informatie brandwonden
Wat is een brandwond?

De huid kan goed tegen warmte, denk aan een warme dag of een warm bad. De huid kan niet tegen extreme hitte; dan kan de huid verbranden. De meeste brandwonden ontstaan door ongelukken met hete thee of koffie.

Een brandwond is geen gewone beschadiging. Een wondje doet pijn maar geneest, een gebroken been wordt in het gips gezet om te genezen. Bij een brandwond kan de huid soms zo erg beschadigd zijn dat de huid hulp nodig heeft om te herstellen, ook nadat de huid weer dicht is.

Diepte van een brandwond

Waaraan is de huid verbrand, hoe heet was het, hoe lang is de huid eraan blootgesteld. Deze factoren zijn van invloed op de diepte van een brandwond. Om te weten te komen hoe ernstig een verbranding is zijn er graden bedacht. Hoe dieper de huid is verbrand, des te ernstiger de brandwond en des te hoger de graad.

De 3 soorten brandwonden:

Eerstegraads brandwonden:

Dit is de meest voorkomende verbranding, veelal een zonverbranding. De huid is een beetje rood en voelt gevoelig, soms pijnlijk aan.

Lees meer

De roodheid en pijn zijn doorgaans binnen 24 uur weer verdwenen. Omdat bij een zonverbranding de huid nog aanwezig is zal de huid volledig herstellen.

Tweedegraads brandwonden:

Een tweedegraadsbrandwond is een diepere verbranding waarbij zowel de oppervlakkige huid (epidermis)  als de  diepere huid (dermis) beschadigd is.

Lees meer

Bij tweedegraads verbrandingen is de huid rood, pijnlijk en er kunnen  blaren ontstaan. Littekens kunnen overblijven.

Derdegraads brandwonden:

Een derdegraadsverbranding is zeer ernstig. In het begin is het verbrande gebied wit (bijv. vloeistofverbranding) of zwart (bijv. vuurwerkverbranding).

Lees meer

Later wordt de huid bruin en leerachtig. Omdat dit een zeer diepe verbranding is waarbij enkele belangrijke functies van de huid zijn verbrand zal de genezing moeizaam zijn. De zenuwuiteinden, haarwortels en zweetklieren zijn verbrand waardoor de wond ongevoelig is en de huid zeer droog is. Littekens zullen ontstaan.

ALHYDRAN inzetten bij brandwonden

Bij de nazorg van zowel lichte, oppervlakkige als diepe brandwonden helpt ALHYDRAN de pas gesloten huid versneld te herstellen en klachten te verminderen. ALHYDRAN versoepelt de huid, zorgt voor minder jeuk, roodheid en pijn aan de beschadigde huid. Ook helpt ALHYDRAN om littekenvorming te voorkomen en bestaande littekens te verzorgen.

Brandwonden en littekens

Diepere brandwonden zorgen voor littekens. Op plaatsen waar de huid beschadigd is, gaat het lichaam aan de slag om die huid te herstellen. Als alleen de epidermis beschadigd is door een brandwond  zal het lichaam nieuwe huid maken. Bij een diepere verbranding waarbij ook een groot gedeelte van de dermis is beschadigd zal een litteken ontstaan. Littekens van diepe brandwonden geven ernstige klachten als ze niet behandeld worden.

Voorbeelden uit de praktijk:

Onderstaande voorbeelden uit de praktijk zijn afkomstig van patiënten met een brandwond die behandeld zijn met ALHYDRAN.

brandwonden gevaren
Let op:

In een Casus worden afbeeldingen getoond van echte mensen, soms met zeer ernstige huidaandoeningen. Het bekijken van deze afbeeldingen kan door sommige mensen als schokkend worden ervaren. Ben je jonger dan 12 jaar en zoek je informatie voor bijvoorbeeld een werkstuk? Vraag dan een volwassen persoon om samen met je te kijken of neem contact met ons op voor geschikte informatie.

brandwonden alhydran

ALHYDRAN en professionals

ALHYDRAN wordt in Nederland, België, Europa en daarbuiten succesvol ingezet bij de nazorg van brandwonden en brandwondenlittekens. ALHYDRAN is uitgebreid klinisch getest door professionals en in diverse brandwondencentra, revalidatiecentra en ziekenhuizen in Europa waaronder brandwondencentra van België, Nederland en Duitsland. ALHYDRAN wordt zowel ingezet nadat de brandwondenhuid gesloten is als in het vervolgtraject wanneer er klachten aanwezig zijn.
lees meer…

Bestel ALHYDRAN voor het behandelen van een brandwond

ALHYDRAN zorgt voor een afname van de brandwondenklachten (bijvoorbeeld jeuk) en zorgt voor een toename van de huidelasticiteit en versnelt het herstel van de littekenhuid.

creme tegen littekens