Brandwonden: Behandel je brandwond met brandwondenzalf


Brandwonden zijn er in verschillende soorten. Van een lichte zonverbranding tot en met ernstige en uitgebreide brandwonden. Wat ze gemeen hebben is dat niemand er blij mee is en dat het lichaam aan de slag gaat om de beschadigde huid te herstellen.

Meestal verloopt het herstel probleemloos, helaas niet altijd. In alle gevallen vraagt de beschadigde huid om extra zorg en behandeling. Goede behandeling van de brandwond met ALHYDRAN medische hydraterende crème zorgt voor versneld herstel van de gesloten huid en vermindering van klachten.

Heb je een brandblaar?
Lees dan ons artikel ‘Hoe behandel je een brandblaar?’

Onderzocht door brandwondcentra

Alhydran is klinisch onderzocht door Brandwondencentrum Rotterdam (NL) en Brandwondencentrum UZ Gent (BE).

Partners van ALHYDRAN

ALHYDRAN is partner van de Nederlandse Brandwonden stichting, Stichting Kind en Brandwond en European Burns Casualties Association.

ALHYDRAN – Voor optimaal herstel van de verbrande huid

Behandeling & nazorg van de kwetsbare huid
ALHYDRAN medische hydraterende crème zorgt voor een verbetering en herstel van de verbrande huid.

 • Minder jeuk, pijn en roodheid
 • Actieve bestrijding van littekens
 • Bescherming en versoepeling van de huid
Alhydran brandwondenzalf - voor het verzorgen van brandwonden

Wat is een brandwond?

De huid kan goed tegen warmte, denk aan een warme dag of een warm bad. De huid kan niet tegen extreme hitte; dan kan de huid verbranden. De meeste brandwonden ontstaan door ongelukken met hete thee of koffie.

Een brandwond is geen gewone beschadiging. Een wondje doet pijn maar geneest, een gebroken been wordt in het gips gezet om te genezen. Bij een brandwond kan de huid soms zo erg beschadigd zijn dat de huid hulp nodig heeft om te herstellen, ook nadat de huid weer dicht is.

Diepte van een brandwond

Waaraan is de huid verbrand, hoe heet was het, hoe lang is de huid eraan blootgesteld. Deze factoren zijn van invloed op de diepte van een brandwond. Om te weten te komen hoe ernstig een verbranding is zijn er graden bedacht. Hoe dieper de huid is verbrand, des te ernstiger de brandwond en des te hoger de graad.

Huidklachten door brandwonden

Een brandwond brengt in veel gevallen klachten en ongemak met zich mee en is vaak ontsierend. Een brandwond veroorzaakt bijvoorbeeld:

 • Jeuk en pijn van de huid
 • Aanhoudende roodheid van de huid
 • Littekens, bij diepere brandwonden
 • Dikke roze ‘strengen’ op de huid
 • Een ‘trekkend’ gevoel, alsof de huid te strak staat
 • Minder bewegingsvrijheid van gewrichten

De 3 soorten brandwonden

Hoe dieper de huid is verbrand, des te ernstiger de brandwond en des te hoger de graad.

Eerstegraads verbranding

Dit is de meest voorkomende verbranding, veelal een zonverbranding.

De huid is een beetje rood en voelt gevoelig (prikkelend), soms pijnlijk aan. De huid is droog, kan pijnlijk zijn en is soms wat opgezwollen. De verbranding is te vergelijken met een ontstekingsreactie.

De roodheid en pijn zijn doorgaans binnen 24 uur weer verdwenen. Omdat bij een oppervlakkige verbranding de huid nog aanwezig is zal de huid volledig herstellen.

Oppervlakkige tweedegraads brandwond

Verbranding van de buitenste huidlagen (epidermis en/of epidermis), waarbij de huid beschadigd is.

Bij tweedegraads verbrandingen is de huid rood, vochtig, pijnlijk en er kunnen blaren ontstaan. Bij een diepe verbranding heeft de warmte langer kunnen doordringen in de huid, dan is de huid is roodachtig/wit, nat en zeer pijnlijk. Blaren kunnen zichtbaar aanwezig zijn.

Na sluiting van de brandwond kunnen littekens ontstaan.

Derdegraads brandwond

Een zeer ernstige verbranding. Bij is de huid zwaar beschadigd, tot in het onderhuidse vetweefsel.

In het begin is het verbrande gebied wit of zwart, later wordt de huid bruin en leerachtig. De zenuwuiteinden, haarwortels en zweetklieren zijn verbrand waardoor de wond ongevoelig is en de huid zeer droog is.

Omdat dit een zeer diepe verbranding is waarbij enkele belangrijke functies van de huid zijn verbrand zal de huid moeizaam genezen. Littekens zullen ontstaan.

ALHYDRAN inzetten bij de verzorging van brandwonden

Bij de nazorg van zowel lichte, oppervlakkige als diepe brandwonden helpt ALHYDRAN de pas gesloten huid versneld te herstellen en klachten te verminderen. ALHYDRAN versoepelt de huid, zorgt voor minder jeuk, roodheid en pijn aan de beschadigde huid. Ook helpt ALHYDRAN om littekenvorming te voorkomen en bestaande littekens te verzorgen.

Brandwonden en littekens

Diepere brandwonden zorgen voor littekens. Op plaatsen waar de huid beschadigd is, gaat het lichaam aan de slag om die huid te herstellen. Als alleen de epidermis beschadigd is door een brandwond zal het lichaam nieuwe huid maken. Bij een diepere verbranding waarbij ook een groot gedeelte van de dermis is beschadigd zal een litteken ontstaan. Littekens van diepe brandwonden geven ernstige klachten als ze niet behandeld worden.

Bestel ALHYDRAN voor het behandelen van brandwonden

ALHYDRAN medische hydraterende crème zorgt voor een afname van de klachten en zorgt voor een toename van de huidelasticiteit en versneld het herstel van de huid. Ook helpt ALHYDRAN om littekenvorming te voorkomen en bestaande littekens te verzorgen.

ALHYDRAN producten
 • Minder jeuk, pijn en roodheid
 • Actieve bestrijding van littekens
 • Bescherming en versoepeling van de huid

ALHYDRAN praktijkvoorbeelden & ervaringen

Onderstaande voorbeelden uit de praktijk zijn afkomstig van patiënten met een brandwond die behandeld zijn met ALHYDRAN.


Let op:

In de Case Studies worden afbeeldingen getoond van echte mensen, soms met zeer ernstige huidaandoeningen. Het bekijken van deze afbeeldingen kan door sommige mensen als schokkend worden ervaren. Ben je jonger dan 12 jaar en zoek je informatie voor bijvoorbeeld een werkstuk? Vraag dan een volwassen persoon om samen met je te kijken of neem contact met ons op voor geschikte informatie.

Ervaringen van gebruikers

ALHYDRAN kalmeert mijn verbrande huid en zorgt voor een wonderbaarlijk mooie genezing. Ik heb in de hals nog twee kleine littekens maar verder nergens!

Ik had geen pijnklachten meer en ALHYDRAN haalde de warmte uit mijn brandwond. De jeuk werd stukken minder.

Ik voelde een sterke verlichting van de jeuk, pijn en droogheid van mijn verbande huid. Binnen een paar dagen werd mijn huid soepeler en vervaagden de littekens.

Gedurende 10 jaar tijd is ALHYDRAN de enige zalf die comfort gaf aan mijn verbrande huid!


ALHYDRAN en professionals

ALHYDRAN medische hydraterende crème wordt in Nederland, België en Europa succesvol ingezet bij de nazorg van littekens. ALHYDRAN littekencreme is uitgebreid klinisch getest door professionals en in diverse brandwondencentra, revalidatiecentra en ziekenhuizen in Europa waaronder de brandwondencentra van Gent (België), Rotterdam (Nederland) en Bad Klosterlausnitz (Duitsland).

ALHYDRAN voor (para)medici & professionele gebruikers

Informatie of samples ontvangen?

We hebben documentatie, materialen en patiënten informatie en samples voor professionals / (para)medici beschikbaar.