Radiotherapie (bestraling) is de behandeling van kanker door middel van bestraling. Tijdens de behandeling van radiotherapie worden kankercellen dusdanig beschadigd dat ze niet meer “beter worden” en doodgaan.

Omliggende huidcellen die meebestraald worden zullen ook beschadigd worden maar herstellen zich in het algemeen beter. Als de huid zich gaat herstellen heeft er eerst een beschadiging plaatsgevonden. Veelal zijn er dan ook huidklachten zoals roodheid, jeuk en een droge huid.

Huidklachten door bestraling

 • Rondom een operatielitteken
 • Als chemotherapie is voorafgegaan aan radiotherapie
 • Cytostatica kuur in combinatie met radiotherapie
 • Plaatsen op het lichaam waar sneller huidproblemen ontstaan, zoals:
  • liezen
  • oksels
  • onder de borsten
  • gebied rondom de tepel
  • bilnaad


Huidklachten door bestraling

In de loop van bestralingssessies wordt de huid beschadigd en kunnen er huidproblemen (radiatie dermatitis) ontstaan op de plaats van bestraling. In het begin ontstaat roodheid, later wordt huid vaak droog, gaat jeuken en schilferen en er ontstaat een branderig gevoel op de huid. Uiteindelijk kunnen er blaren en wonden ontstaan.

Het begin van huidproblemen

Lichte huidreacties zoals roodheid, jeuk en een branderig gevoel  treden gewoonlijk op twee weken na de eerste bestraling. Bij mensen met een gevoelige huid kunnen deze verschijnselen al eerder optreden. Daarna zullen de huidreacties geleidelijk verergeren en meer een probleem vormen.

Het einde van de huidproblemen

Doorgaans genezen huidreacties en problemen zich binnen vier tot zes weken na afloop van de radiotherapie, ook als de huid is opengegaan. De donkerrode of bruine huidverkleuring verdwijnt geleidelijk, soms blijft de huid iets donkerder.

De ernst van huidproblemen

Om duidelijkheid te geven over de ernst van de huidproblemen na bestraling zijn er graderingen bedacht. Hoe hoger de graad (0-4), des te ernstiger de huidbeschadiging.

Graad 0:

Geen reactie van de huid

Graad 1:

De huid wordt droog, rood, kan pijnlijk aanvoelen en begint te jeuken

Graad 2:

De huidreactie verergert, roodheid en pijn neemt toe. Er ontstaan blaren. De huid gaat meer jeuken en op sommige plaatsen gaat de huid open

Graad 3 :

Er ontstaan meer vochtblaren en meer wonden. De wond laat veel vocht vrij

ALHYDRAN inzetten bij radiotherapie

De periode tijdens en na radiotherapie heeft de huid het zwaar te verduren. Bij radiotherapie wordt de bestraalde huid geleidelijk meer beschadigd waardoor huidreacties en uiteindelijk klachten kunnen ontstaan.

ALHYDRAN zorgt voor deze beschadigde huid. ALHYDRAN heeft tijdens en na de bestralingsperiode een goede plaats in de behandeling van de kwetsbare bestraalde huid. Het gebruik van hydraterende crèmes heeft een klinisch voordeel bij de behandeling van huidproblemen (radiatie dermatitis).

ALHYDRAN zorgt bij radiotherapie voor verlichting van klachten en een versneld herstel van huidbeschadigingen. ALHYDRAN wordt in de praktijk prettig ervaren, het smeert makkelijk uit op de kwetsbare huid en geeft snel verlichting van de klachten.

Wat doet ALHYDRAN

 • Beschermen van de huid en helpen bij het voorkomen van huidreacties
 • Verlichting van jeuk en roodheid
 • Minder gevoelige en branderige huid
 • Verbeterde soepelheid en een minder droge huid
 • Versnelde reparatie van de beschadigde huid

ALHYDRAN geschikt voor de nazorg van radiotherapie?

ALHYDRAN is een langdurig en sterk hydraterend product op basis van natuurlijke ingrediënten zonder toegevoegde geurstoffen en zonder metaalhoudende componenten zoals zink. ALHYDRAN is hierdoor zeer geschikt voor de nazorg van de beschadigde huid na radiotherapie.

 

Wat doet ALHYDRAN voor de nazorg van radiotherapie

ALHYDRAN zorgt voor bescherming van de huid en zorg voor afname van huidklachten. ALHYDRAN verbetert de soepelheid van de huid en versnelt het herstel van de bestraalde huid. Daarbij is ALHYDRAN vrij van zink.

 

ALHYDRAN tijdens de bestralingsperiode

ALHYDRAN beschermt de huid. De huid wordt soepel (hydrateert) gehouden en de klachten zullen afnemen. Zeker de jeuk zal minder worden. Doordat ALHYDRAN makkelijk smeert is het gemakkelijk en pijnloos op de bestraalde huid aan te brengen. Alhydran trekt gemakkelijk in de huid, waardoor de huid niet extra gereinigd hoeft te worden tijdens de bestralingssessies.

 

ALHYDRAN na de bestralingsperiode

Na de periode van bestralen is het van belang om zo snel mogelijk te revalideren. Het kan enkele weken duren voordat de huid hersteld is.  ALHYDRAN verlicht snel de pijn, jeuk en de roodheid waardoor er makkelijker behandeld kan worden.

Voorbeelden uit de praktijk:

Onderstaande voorbeelden uit de praktijk zijn afkomstig van patiënten met een brandwond, die behandeld zijn met ALHYDRAN.


Let op:

In een Casus worden afbeeldingen getoond van echte mensen, soms met zeer ernstige huidaandoeningen. Het bekijken van deze afbeeldingen kan door sommige mensen als schokkend worden ervaren. Ben je jonger dan 12 jaar en zoek je informatie voor bijvoorbeeld een werkstuk? Vraag dan een volwassen persoon om samen met je te kijken of neem contact met ons op voor geschikte informatie.


ALHYDRAN en professionals

ALHYDRAN wordt in Nederland, België en Europa succesvol ingezet bij de nazorg van littekens. ALHYDRAN is uitgebreid klinisch getest door professionals en in diverse brandwondencentra, revalidatiecentra en ziekenhuizen in Europa waaronder de brandwondencentra van Gent (België), Rotterdam (Nederland) en Bad Klosterlausnitz (Duitsland). Lees meer…

Bestel ALHYDRAN voor het behandelen van de huid

ALHYDRAN zorgt voor een afname van de klachten (bijvoorbeeld jeuk) en zorgt voor een toename van de huidelasticiteit en versnelt het herstel van de littekenhuid.

creme tegen littekens